Primul hram al Parohiei românești din Zagreb

Duminica aceasta, nou înființata parohie românească din Zagreb, Croația, și-a serbat pentru prima dată ocrotitorii spirituali: Sfinții Împărați Constantin și Elena.

În ajunul hramului a fost oficiată în această comunitate prima Taină a Sfântului Botez. A fost încreștinată prunca Gabriela din Split, fiica unei românce și a unui croat, informează Pr. Nicolae Ceruță, preot slujitor în cadrul comunității din Croația.

În cuvântul rostit la slujba din 21 mai 2017, Pr. Nicolae Ceruță a vorbit despre orbirea duhovnicească, care este mai gravă decât cea trupească. Părintele Ceruță a subliniat contribuția importantă adusă de Sfinții Împărați la răspândirea creștinismului și a felicitat pe cei ce și-au serbat onomastica.

Între cei felicitați s-a numărat și Constantin Mihail Grigore, Ambasadorul României în Croația, care a fost prezent la hramul Parohiei. Demnitarul și-a exprimat susținerea față de noua parohie și a transmis Patriarhului României mulțumiri pentru purtarea de grijă arătată față de comunitatea românească.

La sărbătoarea parohiei au participat și câțiva membri ai Asociației Tradiția Românească din București.

Locaşul de cult care deservește românii ortodocşi din regiunea capitalei croate are hramurile Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena. Capela romano-catolică preluată a fost amenajată conform nevoilor liturgice cultului ortodox de Patriarhia Română, prin Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Comentarii Facebook


Știri recente