Primul episcop bănățean al Caransebeșului a fost pomenit în satul natal

Episcopul Iosif Traian Badescu a fost pomenit duminică în satul natal, la Șopotu Vechi. Slujba de pomenire a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, de Preasfinţitul Părinte Lucian.

Iosif Traian Badescu este cel de-al patrulea ierarh al Episcopiei Caransebeșului, după înființarea ei în anul 1865.

Episcopul s-a născut în data de 15 mai 1858. A decedat la 11 iulie 1933 în Caransebeş și a dorit să fie înmormântat în cimitirul istoric din Parohia Eșelnița, lângă părinții săi.

„Cu mai puțin de două săptămâni înainte de Praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos am socotit de bine să poposim duhovnicește și să slujim aici în Valea Almăjului în Betleemul episcopului Iosif Traian Badescu. A fost o zi importantă pentru credincioșii de aici pentru că l-am pomenit pe vrednicul de amintire episcopul Badescu al Caransebeșului”, a spus Preasfinţia Sa.

Preasfințitul Părinte Lucian l-a pomenit și pe fostul preot paroh Ion Velcotă, fiu al satului, care a trecut la cele veșnice  în data de 18 noiembrie 2020, la vârsta de 62 de ani.

„L-am pomenit și pe preotul ce a slujit aici aproape 36 de ani și care în urmă cu câteva săptămâni a plecat la cele veșnice. Putem spune că această zi va rămâne înscrisă cu litere de aur în istoria acestei parohii și de ce nu în istoria Văii Almăjului, pentru că aici s-au întâmplat multe lucruri foarte importante din istoria Episcopiei Caransebeșului”, a precizat ierarhul.

În Eparhia Caransebeşului, anul 2020 este dedicat episcopului Iosif Traian Badescu, în contextul împlinirii a 100 de ani de la întronizarea sa ca episcop al Caransebeșului (1920-1933).

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente