Primul Crăciun la parohia ortodoxă română din Tenerife

Tenerife este pentru mulți un loc exotic, destinat celor care doresc să aibă parte de o vacanță „de vis”. Puțini știu că aici viețuiește și o importantă comunitate de români care, din anul 2009, formează parohia ortodoxă română din Tenerife. Pentru aceștia, sărbătoarea Crăciunului ce tocmai a trecut a avut și o însemnătate specială: a fost prima oară când românii de aici au primit vestea Nașterii Domnului într-un lăcaș de cult unde un preot ortodox a slujit în limba română, informează Ziarul Lumina.

Cunoaștem cu toții că sărbătoarea Nașterii Domnului aduce în fiecare dintre noi o emoție aparte, un îndemn spre a fi împreună cu ceilalți, un simțământ de bucurie ce se cere împărtășit. Cu siguranță, pentru românii din afara granițelor țării, emoția este mai puternică, iar dorul de comuniune, mai intens. Gândindu-ne că, în Tenerife, românii nu au avut parte de aceleași bucurii pe care le trăim noi, în România, de sărbători, ne-am bucurat să aflăm în ce fel au sărbătorit Crăciunul cei de aici. „Am încercat să urmăm tradițiile și obiceiurile străvechi ale românilor. Ne-am adunat familia și prietenii, am tăiat chiar și porcul și am preparat bucate, ca acasă. Am mers la colindat, împreună cu familia și, de asemenea, am primit cu bucurie colindători. Am făcut totul ca în România, dar ne-a lipsit zăpada”, ne-a spus părintele paroh Remus Rus Bugnar.

Tradițiile românești, respectate, după cum vedem, chiar și în „Insula primăverii eterne”, au fost încununate de slujba Nașterii Domnului. La biserică au venit mai mulți credincioși decât de obicei. Sfânta Liturghie săvârșită în limba română, pastorala Preasfințitului Timotei al Spaniei și Portugaliei, precum și colindele cântate la sfârșitul slujbei, au sporit bucuria credincioșilor prezenți la întâiul Crăciun al parohiei ortodoxe din Tenerife. Nu mică a fost bucuria părintelui paroh de a fi chemat de credincioși pentru a le sfinți, în Ajunul Bobotezei, casele cu agheazmă, de asemenea un eveniment inedit în Tenerife.

Cum s-a înființat prima parohie românească din Tenerife

Parohia ortodoxă română „Buna Vestire” din Tenerife a luat naștere în data de 8 martie 2009, odată cu hirotonirea și numirea preotului paroh, Remus Rus Bugnar. Gândul de a înființa o parohie românească în Tenerife a fost cel al nașului de botez și cununie al părintelui Remus, părintele Doru Zinveliu din Beclean, județul Bistrița-Năsăud. Acesta, ne mărturisește părintele paroh, „a luat legătura cu Mitropolia Clujului, iar mai apoi cu Preasfințitul Timotei al Spaniei și Portugaliei, căruia i-a spus că există în Tenerife un tânăr absolvent al Facultății de Teologie din București care ar dori să înființeze o parohie ortodoxă pentru numeroasa comunitate de români de acolo”. Plecat inițial în vizită și pentru a-și găsi poate ceva de lucru, părintele Remus Rus, pe atunci nehirotonit, a primit binecuvântarea de a stabili o întrevedere între Preasfințitul Timotei și Episcopia Romano-Catolică, sub a cărei jurisdicție se află majoritatea populației din insulă. Tânărul teolog împreună cu unul din actualii cântăreți ai parohiei, Adrian Cobușteanu, au mijlocit întâlnirea pentru luna noiembrie 2008. La întâlnire, PS Timotei a cerut și a obținut un lăcaș de cult, în care se săvârșesc până azi slujbele ortodoxe. După multe alte demersuri, s-au stabilit data înființării parohiei și numirea preotului paroh. Aflându-se sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Centrale și Occidentale, în cadrul Episcopiei Spaniei și Portugaliei, Protopopiatul Madrid, parohia își sărbătorește hramul pe 25 martie, de praznicul „Bunei Vestiri”.

Familia slujitoare

Enoriașii cei mai apropiați de biserică sunt membrii familiei părintelui Remus Rus. Într-o foarte scurtă vizită aici, în parohia din Tenerife, am rămas, într-adevăr, impresionați de faptul că întreaga familie a părintelui participă foarte activ la fiecare slujbă. „Sunt în permanență sprijinit de doamna preoteasă, Doruța Anca, de mama ei, Ana Paulina, care pregătește prescura pentru Sfânta Liturghie, și de tatăl ei, Aurel, care mă ajută în altar, slujind ca paracliser; răspunsurile la strană sunt date de unchiul meu și de tânărul Adrian, fiind sprijiniți de mătușa, verișoara și nepoata mea. În biserică vin duminică de duminică cinci-șase familii, care ne sunt mereu alături”, ne-a spus părintele.

Sfânta Liturghie se săvârșește într-o biserică catolică

La fel ca majoritatea parohiilor ortodoxe din diasporă, românii nu au un lăcaș propriu în care să-și țină rânduiala slujbelor. În Tenerife, Sfânta Liturghie se săvârșește într-o biserică de rit catolic, pusă la dispoziție de Episcopia Romano-Catolică. Greutatea este și mai mare, ne povestește părintele, deoarece „sunt nevoit să strâng de fiecare dată Sfântul Antimis, sfintele vase, veșmintele, cădelnița și sfeșnicele, neavând un loc în care să le păstrez”. De aceea, primul gând de viitor al părintelui Remus Rus și al comunității pe care o păstorește este acela de a avea o biserică proprie. Nu puține sunt demersurile ce trebuie făcute către Primăria din Tenerife pentru obținerea unui loc în care să se construiască o biserică ortodoxă română. Cu toate acestea, oficialitățile locale sunt binevoitoare și deschise acestei cereri. Un alt gând al părintelui este acela de a aduna la biserică mai mulți credincioși. Făcând o analiză a vieții românilor din insulă, părintele ne-a mărturisit că „din păcate, viața de aici și, probabil, oamenii de aici i-au făcut pe mulți dintre români să uite de credința în care s-au născut, să uite de Biserică, de Dumnezeu și să îmbrățișeze doar lucrurile lumești. Nădăjduim și ne rugăm la Bunul Dumnezeu să se întoarcă, mai ales că acum s-a înființat și parohia și au un loc al lor în care să se roage și în care să se întâlnească cu Dumnezeu”.

Am întâlnit, așadar, în Tenerife o parohie ortodoxă din diasporă care, deși este la început de drum, este ancorată puternic în rânduiala Bisericii și a tradițiilor românești. Suntem încredințați că acolo, în calitate fie de rezidenți, fie de turiști, românii vor afla liniște și îndrumare. Nădăjduim că lucrurile se vor așeza și mai bine în timp, că românii din insulă vor avea un lăcaș de slujbă propriu, iar numărul credincioșilor din Tenerife va spori, acestea fiind gânduri de căpătâi ale părintelui paroh.

Ocupațiile românilor din Tenerife

O industrie turistică, axată pe servicii, înseamnă automat și un loc de muncă. Tenerife, ca și multe alte destinații din Europa, și nu numai, a devenit ținta unui val important de imigranți veniți din România. Mulți români au ajuns aici, în căutarea unui trai mai bun, fie că în țară nu și-au putut găsi un rost, fie că și-au dorit să experimenteze ce înseamnă să viețuiești într-un alt spațiu și cultură. „Mulți vin aici pentru a câștiga un bănuț mai ușor și mai repede iar, mai apoi, să se întoarcă acasă, dar sunt și mulți care s-au stabilit aici, și-au cumpărat o casă și au un loc de muncă fix” – ne-a explicat părintele Remus Rus Bugnar, parohul parohiei Ortodoxe Române din Tenerife. Deși părintele amintește de un câștig ușor și rapid, munca românilor de acolo nu este fără trudă. În serviciile hoteliere, la restaurante, la ferme de animale, la plantații de căpșuni, roșii sau banane, compatrioții noștri muncesc din greu, suportând adesea cerințele prea mari ale unor patroni lacomi. Cu toate acestea, câștigul este – o știm cu toții – mult mai mare decât în România, fapt ce îi îndeamnă pe mulți să-și găsească în Tenerife un domiciliu permanent.

Comentarii Facebook


Știri recente