Primul Congres al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei

Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei s-a întrunit ieri pentru prima dată de la înființarea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.

Întrunirea din 6 mai 2017 a avut loc în Biserica Sfântul Gheorghe din Saint Hubert, în sudul Montrealului, informează Diac. Gheorghe-Cristian Popa, Redactor Șef Trinitas TV.

Preoții și delegații parohiilor și mănăstirilor din cadrul eparhiei au participat mai întâi la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, împreună cu IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, și PS Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român ales al Canadei.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba de Te Deum și o slujbă de pomenire pentru ierarhii și preoții eparhiei trecuți la Domnul.

Lucrările congresului au fost deschise de IPS Nicolae, care a vorbit despre misiunea Bisericii Ortodoxe Române în Canada.

În continuare, Lucian Turcescu, președintele Departamentului de Teologie din cadrul Universității Concordia din Montreal, a susținut o prelegere intitulată Martirajul Bisericii Ortodoxe Române sub comunism în țară și în diaspora.

Participanților li s-a adresat și IPS Iosif, care i-a îndemnat să sprijine misiunea nou-înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Canadei.

În cadrul lucrărilor, a fost aleasă și validată componența Consiliului Eparhial și a Consistoriului Eparhial și a fost desemnat delegatul eparhiei în Consistoriul Mitropolitan.

De asemenea, au fost prezentate rapoartele de activitate ale Asociației Ortodoxe Române a Doamnelor (AROLA) și Asociației Tinerilor Ortodocși Români din America (ROYA), după care delegații prezenți au aprobat raporturile financiare și au votat bugetul eparhiei pentru anul 2017-2018.

În aceeași zi a fost luată hotărârea ca Biserica Parohiei Ortodoxe Române Sfântul Gheorghe din Rive Sud, situată în localitatea Saint Hubert, să devină Catedrală Episcopală.

După încheierea lucrărilor congresului, a fost oficiată slujba Vecerniei Mari, la care au participat ierarhii, preoții și delegații parohiilor.

Comentarii Facebook


Știri recente