Prima zi a noului an la biserica Sf. Ier. Nicolae din Zalău

În prima zi a noului an, când lumea ortodoxă prăznuiește tăierea împrejur a Mântuitorului, dar și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Municipiul Zalău, alături de părintele paroh Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului, după cum informează episcopiasalajului.ro

Întrucât astăzi ne-am aflat în prima zi a noului an, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre timp și însemnătatea acestuia în iconimia mântuirii.

La fel ca și lumea, timpul a fost creat de Dumnezeu din nimic. Deși îngerii au fost aduși în existență după crearea timpului, în lumea lor acesta nu există, ei fiind ființe spirituale. Cu toate acestea, nu tot ceea ce este veșnic este și fără început, pentru că îngerii sunt veșnici, dar nu împreună veșnici cu Dumnezeu, de vreme ce au fost creați de către Dumnezeu la un moment dat.

Prima mențiune în paginile Sfintei Scripturi despre vârsta unui om apare la nașterea lui Set.

Timpul a fost creat o dată cu lumea și se va sfârși o dată cu ea, căci la a doua venire va fi un cer nou și un pământ nou. De asemenea, învierea înseamnă transcenderea spațiului și a timpului, deci depășirea condiției umane de la crearea sa, acesta fiind marele dar pe care Dumnezeu îl va oferi tuturor oamenilor la sfârșitul lumii.

Cel care a stabilit cronologia erei creștine, luând ca punct de referință anul nașterii Mântuitorului, a fost călugărul străromân Dionisie Exiguul.

Ca mijloc de comemorare a vieții și activității Mântuitorului, anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, are în centrul său sărbătoarea Sfintelor Paști și este împărțit în trei perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită în fiecare din aceste perioade: penticostar, octoih și triod.

În decursul fiecărui an bisericesc ni se prezintă și actualizează întreaga viață și activitate a Domnului Hristos, în toate cele trei aspecte ale misiunii Sale: de învățător, de arhiereu și de împărat sau biruitor asupra păcatului și a morții.

Concluzia cuvântului de învățătură a fost că timpul nu este doar o unitate de măsură, ci o realitate care nu cruță pe nimeni, de aceea, îndemnul Preasfințitului Părinte Petroniu a fost să folosim timpul cu folos pentru dobândirea mântuirii.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezența în mijlocul credincioșilor din această parte a orașului.

Parohia Sfântul Nicolae a fost înființată în anul 2009, fiind prima din cele două parohii care au fost create în întâmpinarea nevoilor spirituale ale locuitorilor Municipiului Zalău după întronizarea Preasfințitului Părinte Petroniu ca primul episcop al Sălajului.

Odată cu înființarea parohiei și numirea Preacucernicului Părinte Ionuț Pop ca paroh și responsabil cu zidirea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei un odor de mare preț – o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae.

Prin purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae, prin hărnicia părintelui paroh Ionuț Pop și jertfelnicia credincioșilor, în acest moment biserica este deja ridicată și finisată la exterior, interiorul locașului de cult urmând a fi pictat.

Comentarii Facebook


Știri recente