Prima zi a „Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale”, de la Roma

La Roma au debutat joi, 19 mai 2016, lucrările Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Alături de membrii Sinodului Mitropolitan, evenimentul reunește clerici, monahi și mireni din cele aproape 700 de parohii și mănăstiri ale Arhiepiscopiei Europei Occidentale și Meridionale, Episcopiei Italiei și Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

„Congresul Mitropoliei a fost constituit ca un organism consultativ, ce are la bază ideea ca toți preoții și credincioșii din parohii să se întâlnească și să discute problemele care îi preocupă. Scopul acestor împărtășiri are rolul de a-i face pe clerici să câștige o înțelegere mai adâncă a problematicii, iar mirenii să fie cât mai implicaţi în acest demers, deoarece ei sunt cei cu care împreună slujim spre mântuirea noastră a tuturor”, a precizat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei.

Anul acesta, în paralel cu Congresul Mitropolitan, a fost organizat și Congresul NEPSIS. Peste 500 de tineri din cele zece țări ale Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale sunt așteptați în capitala Italiei în acest sfârșit de săptămână.

„Motivul organizării celor două evenimente împreună este acela de-ai face pe tineri, preoți și pe mireni să înțeleagă că noua generație este viitorul Bisericii. Ne dorim ca prin aceste întâlniri, pe de o parte, să ajutăm la creșterea conștiinței tinerilor că sunt parte din Biserică, iar pe de altă parte, să-i facem pe adulți să înțeleagă mai mult importanța transmiterii credinței generațiilor viitoare. Dacă ținem cont de faptul că în Occident adolescenții trăiesc într-o societate unde nu au ore de religie la școală și biserică la tot pasul. Astfel Congresul poate constitui o experiență care poate servi tuturor”, subliniază reprezentanţii Biroului de Presă al Eparhiei.

Prima zi a lucrărilor s-a încheiat cu o serie de grupuri de discuție dedicate aspectelor legate de provocările pastoral-misionare în educația tinerilor, media ca mediu de misiune și diferite probleme legate de bioetică. Pe aceste teme au susținut prelegeri Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos, pr. Vasile Mihoc, și câțiva preoți și laici cu experiență din cuprinsul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Evenimentul va continua și vineri, 20 mai 2016, când va avea loc întâlnirea cu autoritățile laice italiene și române, alte două conferințe susținute de către Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos și pr. Patriciu Vlaicu și, spre finalul zilei va avea loc deschiderea lucrărilor Congresului NEPSIS, în prezența ierarhilor, afirmă pr. Ioan Lupasteanu, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Vă reamintim, invitatul de onoare și principalul conferențiar al evenimentului este Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Kalistos (Ware) de Diokleia (Patriarhia Constantinopolului). La conferinţă sunt prezenți, de asemenea, membrii Sinodului Mitropolitan:Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei; Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei; Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale; Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Congresul va fi încununat de împreună-slujirea a Sfintei Liturghii atât sâmbătă, 21 mai, cât și duminică, 22 mai.Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale se organizează o dată la doi ani.

Comentarii Facebook


Știri recente