Prima zi a anului la Catedrala Mitropolitană din Iași. IPS Teofan a vorbit despre legământ ca așteptare a lui Dumnezeu ca omul să se întoarcă spre El

Toate legămintele din Vechiul Testament erau așteptări ale lui Dumnezeu ca omul să se întoarcă spre sine, spre Dumnezeu, să poată răspunde cu iubire iubirii revărsate de Dumnezeu asupra lui, a spus Părintele Mitropolit Teofan la slujba din 1 ianuarie 2018.

În prima zi a anului 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Mitropolitană din Iași, informează doxologia.ro.

În predica rostită în cadrul slujbei, Părintele Mitropolit a amintit cele trei sărbători din data de 1 ianuarie: Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și începutul Anului Nou civil.

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat praznicul împărătesc al Tăierii-împrejur, subliniind importanța legămintelor în viața spirituală a creștinului.

Făcând referire la textul biblic citit la Apostol (Coloseni 2: 8-12), ierarhul a spus că tot creștinul trebuie să se cuprindă de duhul tainei tăierii-împrejur ca lepădare a duhului cărnii, a duhului lumii, pentru ca omul să-și împodobească mintea, inima și cugetul cu duhul lui Dumnezeu, cu înțelepciunea cea de taină și mai înainte de veci a Lui, drept călăuză spre împărăția cerurilor.

Tăierea-împrejur ne amintește de legământul pe care Dumnezeu l-a făcut cu Avraam, legământ care s-a statornicit și s-a împlinit prin venirea Mântuitorului în lume și restabilirea legământului pe care Dumnezeu prin creație l-a făcut cu omul, și anume ca omul să fie în comuniune cu El, a explicat Părintele Mitropolit.

Întreaga existență a omului ar trebui să fie împlinirea acestui legământ de comuniune, a concluzionat IPS Teofan.

Foto credit: Adrian Sârbu / Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…