Prima vizită pastorală a Preasfințitului Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, în Norvegia

Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, s-a aflat în aceste zile ( 12-18 septembrie 2008) în Norvegia, în prima sa vizită pastorală de la întronizarea sa în Stockholm, în luna iulie 2008. Cu prilejul acestei vizite pastorale, a reușit să ajungă în orașele în care prezența românească este foarte numeroasă, în vederea înființării de noi comunități euharistice. Sâmbătă, 13 septembrie 2008, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în orașul Stavanger de pe coasta de vest a Norvegiei, oficiind și alte Sfinte Taine și Ierurgii pentru românii care viețuiesc în aceste locuri.

Duminică, 14 septembrie, cu prilejul Praznicului „Înălțarea Sfintei Cruci”, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfântul Rege Martir Olaf” din Oslo, unde a purtat convorbiri cu Excelența Sa Cristian Istrate, Ambasadorul României în Regatul Norvegiei și cu ceilalți membrii ai comunității românești.

Pe durata acestei vizite, a avut întrevederi și cu Episcopul de Oslo, Ole Christian Warme, cu Profesorul Vidar Haanes, Rectorul Institutului Teologic Protestant din Oslo și cu alți oficiali ai Bisericii Norvegiene. Totodată, Preasfinția Sa a vizitat la Oslo și atelierul de pictură al artistului de origine română, Călina Pandele Yttredal, din partea căreia a primit ca donație două lucrări, pentru sediul Episcopiei Ortodoxe Române de la Stockholm.

În ultimele două zile ale vizitei sale în Regatul Norvegiei, Preasfințitul Macarie împreună cu românii din zona de nord a țării, au făcut un pelerinaj la Trondheim, oraș în care s-au păstrat secole de-a rândul moaștele Sfântului Rege Martir Olaf al Norvegiei ( 995-1030), devenind astfel unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj din nordul Europei. Reprezentanții Bisericii Norvegiene au evocat cu bucurie vizita de la Trondheim din 2003 a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a rostit o omilie în Catedrala Nidaros și a oferit în dar icoana Sfântului Olaf, ce se păstrează astăzi la locul martiriului său din localitatea Stiklestad.

DEPARTAMENTUL DE INFORMARE, MASS MEDIA ȘI RELAȚII PUBLICE AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMNE A EUROPEI DE NORD

Comentarii Facebook


Știri recente