Prima vizită a Patriarhului României în Episcopia Sălajului

În perioada 13-16 septembrie 2013, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită canonică în Episcopia Sălajului, la invitația Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu. Cu acest prilej, Patriarhul României împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod au târnosit paraclisul Centrului eparhial din municipiul Zalău și Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” din municipiul Jibou. Pentru mângâierea și binecuvântarea clerului și credincioșilor din Episcopia Sălajului, au fost aduse de la Catedrala patriarhală cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.

Înainte de pășirea pentru prima dată pe meleagurile Episcopiei Sălajului a unui Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu delegația condusă de arhim. Teofil Anăstăsoaie, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a adus racla cu sfintele moaște, au fost primiți în după-amiaza zilei de vineri, 13 septembrie, pe aeroportul din Cluj-Napoca, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, însoțit de membrii Permanenței Consiliului Eparhial, și Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Primirea oficială a avut loc la Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Zalău, umplută până la refuz de credincioșii sălăjeni, unde PS Episcop Petroniu a oficiat slujba de Te Deum. La finalul slujbei de mulțumire adusă lui Dumnezeu, Chiriarhul Sălajului și-a exprimat bucuria de a avea în eparhia rânduită spre păstorire pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române și a prezentat pe scurt îndelungata și bogata istorie, dar și viața bisericească a credincioșilor ortodocși din județ. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru primirea frumoasă, pentru păstrarea credinței ortodoxe și pentru lucrarea sfântă de zidire a bisericilor, de zidire duhovnicească, de misiune cultural-creștină și operă social-filantropică. Totodată, a îndemnat clerul și credincioșii să urmeze exemplul vieții Sfântului Ierarh Nectarie, un om care a schimbat crucea ostenelilor, suferințelor și a greutăților vieții în bucurie, întrucât bucuria Învierii este ascunsă în Cruce. În semn de prețuire pentru primirea din Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiu, Preafericirea Sa a dăruit pr. paroh Ioan Ghiurco o cruce de binecuvântare și mai multe cărți de cult și duhovnicești, iar mulțimii de credincioși, pliante de prezentare a Catedralei patriarhale și a vieții Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina au rămas spre cinstire în Catedrala episcopală până seara târziu.

„Un paraclis sfințit este o prezență continuă a harului lui Dumnezeu”

A doua zi, încă de la primele ore ale dimineții, numeroși preoți, însoțiți de credincioșii lor veneau dinspre marea agitată a orașului și a împrejurimilor pentru a primi mângâiere, pace și întărire sufletească de la Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, a cărui raclă cu sfinte moaște a fost așezată în Paraclisul „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din incinta Centrului eparhial al Episcopiei Sălajului din municipiul Zalău, sediu construit în urmă cu trei ani. De asemenea, credincioșii au avut prilejul și să se închine în altarul paraclisului din reședința episcopală, care a fost în prealabil târnosit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Paraclisul a primit hramul „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” , întrucât la 18 octombrie 2007, ziua sărbătoririi acestui sfânt, s-a votat de către membrii Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, în Biserica „Înălțarea Domnului” din Zalău, înființarea Episcopiei Sălajului.

După ungerea cu Sfântul și Marele Mir a Sfântului Altar, a icoanelor, a picturii și stropirea cu apă sfințită a paraclisului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat importanța paraclisului pentru activitatea administrației bisericești, întrucât administrația este o lucrare sfântă, o liturghie a dreptății, a păcii și sfințirii misiunii Bisericii în lume, prin modul de conducere, de chivernisire a bunurilor Bisericii și promovare a persoanelor meritorii. „Rugăciunea este necesară nu numai atunci când săvârșim slujbe la biserică, ci este de mare nevoie și pentru administrația bisericească, pentru că și administrația bisericească este o liturghie, o slujire a lui Hristos prin misiunea pe care cei ce lucrează în conducerea Bisericii o împlinesc. Sfântul Teodor Studitul spunea că și cei care lucrează în grădină sau în gospodărie liturghie săvârșesc, pentru că lucrează pentru cei mulți, pentru binele comun al obștii. Rugăciunea la Centrul eparhial, atât pentru cei care locuiesc în casă, cât și pentru cei care vin și lucrează aici, este de mare trebuință, deoarece ea ne ajută să nu uităm că lucrarea noastră este o lucrare sfântă. Activitatea Bisericii nu este sfântă doar duminica, ci în fiecare zi a săptămânii, iar prezența unui paraclis este obligatorie. Paraclis înseamnă mângâiere și foarte adesea, mai ales astăzi, avem nevoie de întărire sufletească pentru a împlini lucrarea sfântă și mântuitoare a Bisericii. Un paraclis sfințit într-un centru eparhial este o prezență continuă a harului lui Dumnezeu” , a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Totodată, Preafericirea Sa a felicitat pe Preasfințitul Episcop Petroniu pentru inițiativa amenajării și împodobirii acestui paraclis din Centrul eparhial și a precizat că orice altar de rugăciune este o ofrandă a poporului român adusă Preasfintei Treimi.

După slujba de târnosire, pe un podium special amenajat în fața sediului Episcopiei Sălajului, soborul de ierarhi, înconjurat de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, ale cărei răspunsuri liturgice au fost date de corul preoților Episcopiei Sălajului. În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a amintit evenimentele deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci, dar și jertfele credincioșilor români sălăjeni pentru păstrarea identității românești, a credinței ortodoxe strămoșești și menținerea comuniunii de credință cu românii ortodocși de peste munți.

La rândul său, PS Episcop Petroniu a mulțumit Preafericirii Sale atât pentru bunăvoința de a veni în Sălaj și aducerea odoarelor de mare preț ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, cât și pentru sprijinul financiar oferit timp de doi ani de zile pentru ridicarea sediului eparhial. Mulțumiri au fost adresate IPS Mitropolit Andrei pentru prezență și pentru ajutorul financiar acordat în vederea construirii sediului eparhial, PS Episcop Sofronie pentru implicarea în înființarea Episcopiei Sălajului și nu numai, dar și PS Arhiereu-vicar Iustin Sigheteanul pentru că și-a lăsat misiunea din Eparhia Maramureșului și Sătmarului pentru a fi prezent la evenimentele din Episcopia Sălajului. „Vizita Preafericirii Voastre în Sălaj în aceste zile nu este întâmplătoare. În 30 august 1940, prin odiosul Dictat de la Viena, Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, iar la numai două săptămâni, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, trupele horthyste, conduse de unii localnici maghiari din Ip, au intrat prin casele românilor, asasinând 157 de persoane, aceasta fiind una dintre paginile cele mai însângerate ale istoriei județului Sălaj. Prezența Preafericirii Voastre în mijlocul nostru în aceste zile constituie un balsam pentru rănile închise, dar necicatrizate în totalitate, ale românilor din acest județ, și cea mai înaltă binecuvântare pe care o puteam primi” , a mai spus Preasfințitul Episcop Petroniu.

În semn de mulțumire și prețuire, Chiriarhul Sălajului a dăruit Patriarhului Bisericii noastre o icoană a Maicii Domnului, ocrotitoarea municipiului Zalău.

Sfințirea Catedralei Văii Someșului din Jibou

În a treia zi a vizitei canonice în Episcopia Sălajului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost în mijlocul credincioșilor din Jibou, pentru a târnosi împreună cu IPS Mitropolit Andrei și PS Episcop Petroniu biserica cu hramurile „Sfântul Prooroc Daniel” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat semnificațiile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci, în care ne sunt prezentate treptele urmării și unirii cu Mântuitorul Iisus Hristos. „Lepădarea de sine este contrară afirmării de sine, dar lepădarea de sine nu înseamnă o negare a identității eului, ci o recentrare a vieții. Lepădarea de sine înseamnă că noi trebuie să ne eliberăm de propriul egoism, să nu mai avem viața noastră centrată în noi înșine, ci în Dumnezeu, Izvorul vieții eterne. Dacă omul se iubește pe sine și numai pe sine, devenind plin de sine, bazându-se pe sine, afirmându-se pe sine, e atât de plin de sine încât nu mai este loc în sinea lui pentru Dumnezeu și pentru semeni. Lepădarea de sine înseamnă trecerea de la o viață egoistă la o viață de iubire, darnică, milostivă și smerită, trecerea de la iubirea posesivă la iubirea milostivă”, a explicat Preafericirea Sa.

A doua condiție în urmarea lui Hristos este asumarea Crucii, adică acceptarea limitelor vieții, dar și a contradicției dintre voința bună și fapta cea rea pe care o săvârșim din cauza egoismului și a căderilor în păcat. „Asumarea sau luarea Crucii este mai mult decât recunoașterea limitării noastre în ceea ce privește timpul vieții noastre și puterile noastre intelectuale și fizice. Crucea poate să fie o neîmplinire, o suferință, o durere pentru o vreme sau pentru toată viața. Crucea poate să fie viața unui copil orfan, poate să fie crucea văduviei, crucea pierderii unor ființe dragi, o boală incurabilă, o suferință sufletească și trupească în același timp. Când Hristos spune «să își ia crucea sa», această suferință sau nefericire trebuie asumată pentru a fi prezentată Lui, de aceea imediat spune «să Îmi urmeze Mie», nu «să rămână singur». Nu a zis: «Ia crucea ta și rămâi singur!». Fără legătura cu Hristos, Crucea ne duce la deznădejde. Cu Hristos, Crucea se ușurează și suferința se transformă în speranță, pentru că Hristos este prezent în noi și ne ajută să purtăm Crucea, pe care El a făcut-o scară către Înviere” , a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai explicat pe scurt momentele cele mai importante ale sfintei slujbe de târnosire a unui locaș de cult care cheamă pe oameni la sfințenie, precum au avut ieri, 15 septembrie, acest prilej duhovnicesc credincioșii ortodocși din Jibou și împrejurimi, la care s-au alăturat și binecuvântarea de a se închina moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și bucuria de a intra și a se ruga în Sfântul Altar.

Chiriarhul Sălajului a precizat că în orașul Jibou, al treilea important oraș al județului Sălaj, populat în proporție de 72% de creștini ortodocși, în afară de acest lăcaș de cult, nou sfințit și construit datorită râvnei preoților și evlaviei credincioșilor între 1990 și 2012, mai există o singură biserică, construită între anii 1930 și 1932. Preasfinția Sa a mai precizat că, datorită târnosirii acestei biserici mari și frumoase de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, noua biserică din Jibou poate fi supranumită „Catedrala Văii Someșului” . Totodată, cu ocazia târnosirii bisericii cu hramurile „Sfântul Prooroc Daniel” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Sfântul Prooroc Daniel a fost proclamat ocrotitor al orașului Jibou, iar icoana sa a fost expusă spre închinare în această biserică.

Din partea Patriarhului României, preoții slujitori Dan Dregan, protopop de Jibou, și Gheorghe Longodor au primit distincția „Crucea patriarhală” , o cruce de binecuvântare, cărți de cult și duhovnicești. De asemenea, din partea slujitorilor noii biserici sfințite din Jibou, Preafericirea Sa a primit o icoană a Sfântului Prooroc Daniel și cărți, IPS Mitropolit Andrei, o icoană cu Sfântul Apostol Andrei, iar PS Episcop Petroniu, o icoană cu chipul Sfântului Mucenic Petroniu.

La final, Întâistătătorului Bisericii noastre i-au fost adresate, pentru prima vizită canonică în prima episcopie nou-înființată în țară după alegerea Preafericirii Sale ca Patriarh al României, mulțumiri, atât din partea IPS Mitropolit Andrei, a PS Episcop Petroniu, cât și din partea preoților și credincioșilor ortodocși sălăjeni, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente