Prima slujbă în limba română în orașul bavarez Dachau

Părintele Alexandru Nan, Protopopul de Bavaria, a oficiat sâmbătă prima slujbă ortodoxă în limba română din Dachau, în landul german Bavaria.

Părintele Alexandru Nan, Protopopul de Bavaria, a oficiat Vecernia la Gandenkirche („Biserica Harului”) din Dachau, în prezența a 30 de credincioși români, care au venit la slujbă, unii cu copiii, din localitățile Dachau și Karlsfeld.

Răspunsurile la strană au fost date de Diaconul Nicolae Canciu, cleric al Parohiei „Nașterea Domnului” din München.

Pornind de la cuvintele adresate de Mântuitorul primilor Apostoli „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni” (Mt. 4, 19), Părintele Alexandru Nan le-a vorbit celor prezenți despre misiunea Bisericii, care-și caută peste tot fii duhovnicești, împlinind și astăzi porunca Mântuitorului: „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin“ (Mt. 28,19).

Părintele protopop i-a îndemnat pe cei prezenți ca, deși trăiesc într-o lume secularizată, tot mai marcată de hedonism, de individualism și egoism, să aplice în viața lor cuvintele Domnului: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea vi se vor adăuga vouă“ (Mt. 6, 33).

În finalul cuvântului său, Părintele Alexandru Nan a vorbit despre necesitatea păstrării identității de credință, de limbă și de neam.

Participanții au primit la final câte un exemplar cu Viața și Acatistul Sf. Parascheva în ediție bilingvă (română-germană), volum editat recent de Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” și „Sf. Parascheva” din München.

Până în prezent, în localitatea Dachau nu existau decât o parohie ortodoxă greacă și una de limba rusă, frecventate uneori de români, care însă se loveau însă de barierele lingvistice.

Activitățile pastoral-misionare au fost reluate în Protopopiatul Bavariei după o perioadă cu multe restricții pandemice.

Noua locație pentru slujire a fost identificată urmând îndemnul Părintelui Mitropolit Serafim, în contextul numărului tot mai mare de români veniți în Germania, chiar și în timpul pandemiei.

Comunitatea română din Germania numără în prezent în jur de un milion de persoane, informează reprezentanții eparhiei.

Foto credit: Facebook / Protopopiatul Ortodox Român al Bavariei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente