Prima slujbă arhierească pentru românii ortodocși din orașul Wiener Neustadt, Austria

Duminica Ortodoxiei a adus multă binecuvântare pentru românii ortodocși din localitatea Wiener Neustadt, din Austria și s-a transformat într-o zi de mare bucurie duhovnicească, Sfânta Liturghie fiind oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, prezent pentru prima dată în mijlocul acestei comunități, care în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere spiritual, numărul credincioșilor prezenți la sfintele slujbe fiind mereu în creștere. Bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Părintele duhovnicesc a fost exprimată încă de la sosirea ierarhului, când a fost întâmpinat după tradiție cu pâine și sare de către tinerele vlăstare îmbrăcate în costume populare și purtând în mâini flori primăvăratece care să exprime voioșia lor și curăția din sufletul copilului. De asemenea, înaltul ierarh a fost întâmpinat de către Pr. Emanuel Nuțu de la Biserica ortodoxă română din Viena, Pr. Diac. Dumitru Dura, secretarul Mitropoliei și de către Părintele Walter Ludwig, starețul Mănăstirii Neukloster, mănăstire care a pus la dispoziția comunității românilor ortodocși o Capelă în care să se poată oficia slujbele religioase.

La slujba Sfintei Liturghii a fost prezent și primarul orașului Wiener Neustadt, domnul Bernhard Müller, care și-a exprimat bucuria că în orașul pe care îl conduce, românii s-au integrat atât de bine și a promis tot ajutorul din partea primăriei pentru ca la Wiener Neustadt românii ortodocși să se simtă acasă. De asemenea, bucuria acestei zile a fost trăită și de către Pr. Nicolae Dura, parohul Bisericii ortodoxe române din Viena și vicarul administrativ al Austriei.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a explicat ce înseamnă ortodoxia și cum trebuie trăită, a îndemnat la păstrarea și transmiterea dreptei credințe, la rugăciune, post și milostenie, iar la final a mulțumit părintelui stareț și primarului localității pentru prietenia și ajutorul oferit mereu comunității, dăruindu-le ca simbol al recunoștinței câte un album cu Catedrala mitropolitană din Nürnberg. De asemenea, și-a exprimat dorința și nădejdea ca această comunitate să fie organizată într-o parohie, cu preot care să fie în mijlocul credincioșilor și să săvârșească permanent Sfintele Taine ale Bisericii. După Sf. Liturghie cei aproximativ 150 de credincioși au luat parte la agapa organizată în cinstea acestui binecuvântat moment duhovnicesc.

Orașul Wiener Neustadt se află la o distanță de 60 km. de Viena în direcția Graz, iar aici trăiesc multe familii de români. De aceea, de aproximativ 18 ani, s-a organizat aici o filie a Parohiei din Viena, mult timp Pr. Nicolae Dura, săvârșind slujba Vecerniei o dată pe lună, iar de 4 ani a lăsat Pr. Emanuel Nuțu purtarea de grijă a acestei filii, în care se săvârșește Sf. Liturghie de două ori pe lună. După Sf. Liturghie are loc ora de religie cu copiii, în acest timp părinții retrăgându-se într-o sală special amenajată de credincioșii români, unde se pot cunoaște mai bine și pot comunica, iar la nevoie chiar ajuta unii pe alții, biserica fiind în diaspora cel mai prielnic loc în care, pe lângă credință și tradiții, românii pot să se găsească și să rămână in legătura dragostei.

Comentarii Facebook


Știri recente