Prima slujbă arhierească în biserica din satul Mitropolitului Iosif Naniescu

Duminică, 5 octombrie, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Răzălăi, raionul Sângerei , după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

PS Antonie a început cuvântul său cu evocarea personalităţii vrednicului de pomenire mitropolit Iosif Naniescu, originar din Răzălăi, după care s-a oprit şi la semnificaţia textului evanghelic din Duminica a XVIII-a după Rusalii.

PS Antonie a vorbit şi despre păstorul comunităţii din Răzălăi, părintele Valeriu Cernei, care slujeşte la biserica din Sloveanca, dar periodic oficiază slujbe şi în biserica din Răzălăi. Între altele, PS Antonie a spus: „Ştim că slujind la Sloveanca, părintelui Valeriu, nu i-a fost uşor să coordoneze aici, în Răzălăi, lucrările de ridicare a bisericii, dar dacă a avut dragoste de Dumnezeu şi respect pentru înaintaşii noştri, a înfruntat toate greutăţile şi astăzi ne bucurăm cu toţii de acest sfânt locaş. Era nevoie ca în satul unde s-a născut Mitropolitul Moldovei Iosif Naniescu, să fie o biserică. Mai rămân lucrări de efectuat, cum ar fi finisarea exteriorului bisericii şi pictura, dar Bunul Dumnezeu îl va ajuta pe părintele Valeriu să încheie şi aceste lucrări. Dumnezeu pe cei harnici şi jertfelnici îi ajută”.

Părintele Valeriu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântate arhierească, subliniind că „este prima slujbă arhierească în biserica din Răzălăi”. Vorbind despre istoricul bisericii, Părintele Valeriu a mai spus: „Slujba de sfinţire a pietrei de temelie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei în luna iulie 2003. Biserica este construită din piatră but, adusă de la Brânzeni. Construcţia a mers greu, astfel încât abia în 2012 a fost pus acoperişul. Tot în 2012 s-a efectuat şi tencuiala. Biserica s-a ridicat din jertfa oamenilor. Cel mai mult au contribuit creştinii din Răzălăi. Au fost sponsori şi din satul vecin Pepeni. Era necesar să fie aici o biserică, pentru că din anul 1840-1846 când, lovită de fulger, a ars biserica din lemn, răzălăienii nu au mai avut biserică. După acel incendiu a rămas doar pristolul, care era din piatră. Clopotul cel mare, în prezent, se află în biserica din Pepeni. Sperăm să găsim înţelegere şi să fie adus acasă, când vom termina construcţia. Unele clopote au fost furate. De asemenea, vreau să mulţumesc cu această ocazie, tuturor celor care au contribuit la ridicarea bisericii şi rog pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească pentru jertfa frăţiilor voastre”.

Răzălăi este un sat din raionul Sângerei şi este baştina Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu (1820 – 1902). Marele ierarh, Iosif Naniescu, a păstorit la Iaşi „cu blândeţe şi înţelepciune” timp de 27 de ani, din 1875 până, la trecerea sa la cele veşnice, în 1902. Mitropolitul Iosif a avut o „bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală şi socială în toata viaţa sa, rămânând pentru urmaşi un exemplu viu şi greu de imitat”.

Comentarii Facebook


Știri recente