Prima Sfântă Liturghie oficiată de un ierarh în Capela Penitenciarului Botoşani. Deținuții au oferit răspunsurile liturgice

Persoanele private de libertate din Penitenciarul Botoșani s-au rugat duminica aceasta împreună cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. O parte dintre ei au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată în Capela „Duminica Tuturor Sfinţilor” din incinta penitenciarului.

„Au mai fost slujbe arhierești la noi, dar ele s-au desfășurat pe un podium în curtea penitenciarului. Această vizită a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan este asemenea vizitei din Evanghelia zilei, cea a Mântuiorului Iisus Hristos în casa vameșului Zaheu” a mărturisit preotul capelan Marcu Florin Lucian potrivit doxologia.ro.

La slujba de duminică au luat parte foști și actuali deținuți precum și angajații instituției.

În predica rostită, Părintele Mitropolit a subliniat faptul că „toți oamenii sunt iubiți de Dumnezeu”.

„Că ești drept sau păcătos, că ești bărbat sau femeie, că ești bogat sau sărac, că ești rob sau om liber, dacă-l ai pe Dumnezeu, ai totul”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

IPS Teofan le-a spus credincioșilor prezenți în capelă că „Dumnezeu se bucură mai mult când este iubit sau căutat de un păcătos decât de un drept, căci dreptul este oricum cu Dumnezeu. Însă când și păcătosul se îndreaptă spre El, Dumnezeu se bucură mai mult decât pentru 99 de drepți, după cuvântul Evangheliei”.

După Sfânta Liturghie s-a adresat celor prezenți și Pr. Marcu Florin Lucian. Preacucernicia sa a subliniat importanța momentului. El a vorbit totodată despre activitatea liturgică și misionară desfășurată la capelă:

„Vă primim cu inima deschisă, iar această inimă deschisă este cântarea de la strană pe care ați auzit-o. Nu avem pretenția că este ceva deosebit din punct de vedere artistic; nu este cântarea unui cor profesionist, dar cântăm cu toții. Slujirea noastră aici se centrează și gravitează în jurul Sfintei Liturghii și este mare lucrul acesta”.

Părintele Mitropolit Teofan a acordat distincția Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” părintelui capelan Marcu Florin Lucian și directorului penitenciarul Botoșani, comisarul-șef de penitenciare Cristian Ieremie. De asemenea, au fost oferite și câteva distincții de vrednicie.

La rândul său, IPS Teofan a primit în dar o icoană de lemn realizată de deținuți, apoi a vizitat locul în care a fost realizată: atelierul de pictură al penitenciarului.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente