Prima Sfântă Liturghie în limba română și prima vizită a unui preot ortodox român în Columbia

Părintele Daniel Ene, secretar eparhial și protopop de New York, Noua Anglie și Estul SUA, a vizitat la începutul lunii Columbia, la invitația ambasadorului român din această țară. A fost prima vizită a unui preot ortodox român în Columbia, ocazie cu care românii din această țară au auzit pentru prima dată Sfânta Liturghie în limba lor maternă.

Părintele Daniel Ene a călătorit în Columbia în perioda 25 martie – 9 aprilie, la invitația ES Claudia Tușa, Însărcinat cu afaceri al României în Republica Columbia.

Clericul a adus binecuvântări și daruri din partea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, și a avut mai multe întâlniri cu românii și cu alte comunități ortodoxe din această țară.

După ce a stat de vorbă cu membrii marcanți ai comunității românești din Bogota, părintele a călătorit în orașul Cali, unde s-a rugat împreună cu tânărul Constantin Cătălin Botezat, aflat de peste o lună internat în spitalul din localitate.

Duminică, 28 martie, la Catedrala Grecească „Adormirea Maicii Domnului” din Bogota, protopopul ortodox român de New York a oficiat prima Sfântă Liturghie în limba română din această țară.

I-a fost alături PS Timoteo Luis Antonio Torres Esquivel, Episcop de Assos – Vicar de Columbia și Venezuela al Mitropoliei ortodoxe grecești de Mexic, America Centrală, Columbia, Venezuela și Insulele Caraibe (Patriarhia Ecumenică).

La Catedrala Grecească „Adormirea Maicii Domnului” din Bogota, Părintelui Daniele Ene i s-a alăturat și PS Timoteo Luis Antonio Torres Esquivel, Episcop de Assos (Patriarhia Ecumenică). Foto credit: Mitropolia.us

Pentru prima dată în zeci de ani, românii din Bogota au auzit o rugăciune liturgică în limba română.

„A fost cel mai frumos cadou pe care îl puteam primi de Paști”, a declarat Scripcariu Mani Monica, proprietara unui mic restaurant românesc din capitala columbiană.

Părintele Daniel Ene s-a întâlnit apoi cu românii din Barranquilla și Cartagena, unde a discutat despre oportunitatea înființării unei comunități ortodoxe române la Barranquilla, unde se află mulți creștini ortodocși antiohieni, dar nicio biserică ortodoxă.

Împreună cu Ambasadoarea Claudia Tușa și cu PS Timoteo de Assos, părintele Daniel Ene a vizitat și orașul Cucuta, de la frontiera cu Venezuela, unde se înregistrează cea mai mare criză a migranților din lume: aproape 5.000 de venezueleni trec zilnic granița în Columbia.

La Cucuta, într-o fostă mănăstire catolică, Episcopul de Assos va înființa în curând primul Seminar Teologic Ortodox și prima mănăstire ortodoxă de maici din America de Sud.

Slujba sfeștaniei la sediul Ambasadei României din Bogota. Foto credit: Mitropolia.us

Conform estimărilor ambasadei românești, în Columbia trăiesc aproximativ 400 de români, iar în Panama și Republica Dominicană sunt în jur de 250. Unii se află acolo de peste 40 de ani. Comunitatea cea mai numeroasă se găsește în zona metropolitană a orașului Bogota, dar există și trei consulate onorifice românești în Medellin, Cali și Barranquilla.

Vizita părintelui Daniel Ene în Venezuela, la Biserica Română „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Caracas a fost reprogramată după Sfintele Paști, din cauza închiderii frontierei dintre Venezuela și Columbia, la ordinul președintelui venezuelean.

Foto credit: Mitropolia.us

Comentarii Facebook


Știri recente