Prima Sfântă Liturghie din 2018 la Catedrala Patriarhală. Să înduhovnicim timpul vieții noastre, a îndemnat Părintele Patriarh Daniel

Să înduhovnicim timpul vieții noastre, să sporim în înțelepciune și cu harul înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor, adică să arătăm în jurul nostru lumina credinței, a faptelor bune și mai ales iubirea milostivă, a spus Patriarhul Daniel la slujba oficiată în prima zi a anului 2018.

În cuvântul rostit, Preafericirea Sa a evidențiat cele trei sărbători din data de 1 ianuarie: Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și Anul Nou civil.

Împreună cu Părintele Patriarh au oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Patriarhală: PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, și PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În prima parte a omiliei, Patriarhul a explicat originea Tăierii-împrejur, semnul legământului dintre Avraam și Dumnezeu pe baza credinței celui în care se vor binecuvânta o mulțime de popoare.

Cifra 8 înseamnă veșnicie. Fiecare copil tăiat-împrejur în ziua a opta era un posibil slujitor al Domnului celui Veșnic Viu și chemat la Viața veșnică în Împărăția lui Dumnezeu.

Preafericirea Sa a mai spus că această tradiție era și semn de întărire a fidelității și recunoștinței față de Dumnezeu pentru eliberarea poporului evreu din robia egipteană.

Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare de la Catedrala Patriarhală din București #LIVE #1ianuarie

Posted by TRINITAS TV on 31 Decembrie 2017

În continuare, Părintele Patriarh a subliniat faptul că Mântuitorul a primit tăierea-împrejur din trei motive:

  • Pentru a arăta celor din timpul Lui și celor de după, mai ales ereticilor, că S-a întrupat cu adevărat, luând trup omenesc, real, nu unul închipuit.
  • Pentru a arăta că El a venit să împlinească Legea, nu să o calce.
  • Pentru a încheia această tradiție a Legii Vechi și a deschide altă realitate superioară: tăierea-împrejur cea după Duh, a inimii.

Lucrarea tăierii-împrejur cea după Duh nu este făcută de mână omenească, ci este conlucrare între Duhul Sfânt și sufletul omului și înseamnă Botezul creștin, a subliniat Patriarhul.

Tăierea-împrejur a fost abolită prin hotărârea pe care au luat-o Sfinții Apostoli împreună cu preoții și cu toți slujitorii Bisericii din Ierusalim la Sinodul Apostolic din jurul anului 50, când s-a spus că cei care devin creștini dintre păgâni nu mai trebuie să fie tăiați-împrejur, pentru că de fapt credința în Iisus Hristos este mai mult decât tăierea-împrejur după trup.

Această tăiere-împrejur sângeroasă s-a transformat într-una nesângeroasă, spirituală, duhovnicească, prin Sfântul Botez pe baza credinței în Iisus Hristos. De aceea, Botezul este o moarte față de păcat și o înviere pentru viața plină de sfințenie, a evidențiat Patriarhul Daniel.

În partea a doua a predicii, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre ierarhul serbat în prima zi a lunii ianuarie: Sfântul Vasile cel Mare.

Preafericirea Sa a amintit de sfinții care fac parte din familia Marelui ierarh, de activitatea sa filantropică și de Vasiliade, dar și despre scrierile numeroase ale Sfântului Vasile.

De asemenea, Patriarhul a evocat modelul monastic recomandat de Sfântul Vasile – Părintele Monahismului Ortodox. Acesta recomandă ca mănăstirea să fie ca o familie duhovnicească, având un număr restrâns de viețuitori: 15-20 persoane și trăire duhovnicească mai intensă.

La final, Patriarhul României a vorbit despre începutul Anului civil, sărbătoare care derivă de la numele zeului roman Ianus, care era reprezentat cu două fețe, una îndreptată spre trecut și alta spre viitor, Anul Nou fiind un moment de bilanț.

Însă noi știm că Dumnezeu se uită nu atât la planurile noastre materiale cât la dorința noastră de a progresa duhovnicește, de a ne întări în credință, de a spori în rugăciune și în fapte bune.

Preafericirea Sa le-a urat celor care poartă numele Sfântului Vasile ani mulți cu sănătate și multă bucurie.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în cadrul căreia a avut loc proclamarea oficială a anului 2018 ca An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Foto credit: Mihnea Păduraru / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente