Prima şcoală sătească din Moldova va fi reconstruită

Prima şcoală sătească de stat din Moldova, înfiinţată în 1841 la Darabani, va fi reconstruită pe locaţia iniţială, a declarat, luni, pentru AGERPRES, primarul oraşului, Alin Gîrbaci.

Şcoala a fost înfiinţată pe cheltuiala boierului filantrop Theodor Balş şi a funcţionat într-o căsuţă cu două odăi, situată peste drum de conacul boieresc.

Primul învăţător al şcolii a fost Gheor­ghe Crudu, absolvent al Seminarului de la Socola din Iaşi. În primul an, la şcoala din Darabani au fost înscrişi 14 elevi cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, așa cum reiese dintr-un document păstrat la Muzeul Nordului.

După evenimentele din 1989, şcoala a fost abandonată, iar după anii 2000 s-a autodemolat, nemaiexistând astăzi decât amprenta la sol pe locul fostei clădiri.

„Şcoala va fi un muzeu, va fi parte integrantă a Muzeului de Istorie şi Etnografie Darabani. Acum, la Darabani, unde este casa Balş, funcţionează un muzeu de istorie pe care noi am reuşit să deschidem şi să îl autorizăm la Ministerul Culturii. Pe lângă clădirea respectivă, ne dorim foarte mult ca de anul acesta să începem reconstrucţia primei şcoli săteşti de stat din Moldova”, a afirmat Gîrbaci.

Prima şcoală va fi reconstruită folosind tehnici şi materiale tradiţionale, implicând specialişti în patrimoniu, studenţi la arhitectură, elevi din Darabani şi meşteri din regiune într-un proiect de educaţie de patrimoniu şi de redescoperire a memoriei locului.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente