Prima Reuniune națională a tinerilor ortodocși

La Baia Mare se desfășoară, în perioada 3 – 6 septembrie, prima Reuniune națională a tinerilor ortodocși. Miercuri seara, la deschiderea oficială a evenimentului, cei peste 3.000 de tineri din toată țara și din străinătate au fost întâmpinați, în mod festiv, de organizatori și gazed, informează Ziarul Lumina.

După ce s-a intonat Imnul Național, s-au rostit rugăciunile de seară, apoi au fost transmise mesajele din partea organizatorilor, precum și mesajele autorităților județene și locale. Au urmat mesajele delegațiilor din țările ortodoxe și, la final, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a rostit un cuvânt de bun venit și de binecuvântare. „Tinerii noștri sunt tineri creștini, iubesc pe Dumnezeu, iubesc sfinții, iubesc pe Maica Domnului, iubesc Biserica și au răspuns chemării Bisericii și au sacrificat câteva zile din vacanța lor pentru ca să vină aici, să se roage pentru frații noștri din depărtări, pentru cei care sunt în multe strâmtorări, pentru frații noștri din Ucraina, pentru frații noștri din Orientul Mijlociu, pentru creștinii din toată lumea și pentru toți oamenii. Nu au venit să se distreze, ci au venit să trăiască câteva zile de comuniune, de rugăciune, să își împărtășească gândurile, idealurile și să îi mulțumească lui Dumnezeu pentru că i-a ajutat să ajungă aici”, a spus PS Iustin Sigheteanul. Prima seară a reuniunii s-a încheiat cu un concert de muzică populară, în spațiul special amenajat în apropierea catedralei.

Delegațiile tinerilor ortodocși din 11 țări, între care Ucraina, Polonia, Bulgaria, Israel și Palestina, însoțiți de organizatori din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, au vizitat, marți, Mănăstirea „Sfânta Ana” – Rohia, din județul Maramureș. Tinerii au fost primiți aici de către arhimandritul Macarie Motogna, egumenul mănăstirii, care le-a prezentat complexul monahal și le-a oferit câte o icoană a Maicii Domnului.

Conferințe și excursii

La reuniunea de la Baia Mare participă tineri ortodocși, cu vârste între 15 și 30 de ani din eparhiile din țară și din diaspora, alături de delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori din străinătate și reprezentanți ai asociațiilor de tineri ortodocși din străinătate. Pe parcursul reuniunii, tinerii participă la diverse manifestări culturale și cu caracter duhovnicesc. Astfel, au loc conferințe pe teme referitoare la istoria națională a României, la personalitatea Sfântului Constantin Brâncoveanu și jertfa martirică a acestuia și a fiilor săi. Un alt subiect de dezbatere are ca temă „Tinerii – în lumina Anului omagial euharistic”. Organizatorii prezintă participanților aspecte culturale și istorice ale Maramureșului, iar unul dintre ele se referă la Pintea Viteazul. Invitații vizitează diferite obiective care completează temele conferințelor, între acestea fiind: Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie, Muzeul de Mineralogie.

Rugăciuni și o procesiune

Unul dintre momentele importante ale reuniunii de la Baia Mare va fi procesiunea „Bucuria de a fi creștin”, din această seară, de la ora 19:00, la care sunt așteptați, alături de tineri, toți credincioșii, de toate vârstele, din municipiul Baia Mare și din împrejurimi. Procesiunea va fi condusă de ierarhi și preoți.

Rugăciunea însoțește fiecare zi a reuniunii tinerilor care participă, în cadrul a 12 grupuri, la rugăciune în 12 biserici, unde vor intona și cântările la Sfânta Liturghie. Tot în cadrul celor 12 grupuri, tinerii vor dezbate diferite teme, în 12 școli. De asemenea, în fiecare seară, într-un spațiu amenajat în zona Catedralei Episcopale, au loc concerte de muzică populară și folk, la care participă, în total, peste 120 de artiști, conform pr. Milan Balan, consilier al Sectorului teologic-educațional al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. În rândul tinerilor sunt așteptați și oaspeți deosebiți care vor adresa participanților cuvinte și sfaturi duhovnicești, între aceștia fiind Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care va fi prezent la Baia Mare în cursul zilei de azi și de mâine. Între ierarhii prezenți se vor mai afla și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, alături de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…