Prima promoție de interpreți mimico-gestuali

Marți, 3 iunie, în sala de conferințe a Protoieriei din Pitești a avut loc examenul de absolvire și autorizare a primei promoții de interpreți în limbajul mimico-gestual românesc, informează „Ziarul Lumina”.

Cursurile au fost organizate de Asociația Națională a Interpreților și Consilierilor în Limbajul Mimico-Gestual, aflată sub oblăduirea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, și în parteneriat cu Asociația Națională a Surzilor din România.

Absolvenții primei promoții provin din diverse domenii de activitate profesională: preoți, teologi, cadre didactice, instructori, jurnaliști, juriști, psihologi.

„Consider că este minunat să pătrunzi în tainele acestea, lăsate de Dumnezeu, pe care ni le descoperă, la momentul acesta, prin părintele profesor Constantin Onu și părintele Cătălin Țîru, părinți care ne-au ajutat să înțelegem acest limbaj al semnelor, pentru că suntem la un moment dat puși în situația atât de delicată să avem în fața noastră un frate al nostru care vrea să ne transmită ceva și nu-l înțelegem, atât în parohie, cât și la cursurile din cadrul facultății, unde aceștia sunt prezenți”, a declarat pr. Gârbea Gheorghe, director departament din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniță Filofteia”, Universitatea din Pitești.

Toți absolvenții cursurilor de autorizare, de acum și din viitor, vor face parte dintr-un amplu proiect, în aplicația „Call-Center – interpretare în limbajul mimico-gestual pentru persoanele surde”, în care se are în vedere disponibilitatea aplicației la persoanele surde pe dispozitivele cu sistem de operare Android etc., cum ar fi: smartphone-uri, tablete, urmând a fi folosite de către surzi printr-o modalitate simplă de utilizare, având la bază conexiunea deplină la internet. Programul de utilizare „Call-Center – interpretare în limbajul mimico-gestual pentru persoanele surde” se cere a fi disponibil 24 din 24 de ore, la îndemâna persoanei surde aflate în cauză. Următorul curs de formare și autorizare de interpreți în limbajul mimico-gestual românesc va începe la 1 octombrie 2014.

Comentarii Facebook


Știri recente