Prima Liturghie în limba română oficiată în Lima, Peru

Prima Sfântă Liturghie în limba română oficiată în Lima, Peru, a avut loc duminică, în contextul vizitei Pr. Daniel Ene în comunitatea românească din „Orașul Regilor”. Părintele Daniel s-a aflat în capitala Republicii Peru în calitate de reprezentant al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.

Vizita a fost întreprinsă în perioada 19-26 februarie cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, și la invitația Ambasadei României în Republica Peru.

În cadrul întâlnirii cu Excelența Sa, Domnul Gabriel Gafiţa, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Peru, au fost discutate particularitățile comunității românești din Peru, comparativ cu celelalte țări din America de Sud.

Numărul estimat al românilor din Peru este de 120, în Statul Plurinaţional al Boliviei, 30 de persoane, iar în Republica Ecuador, 70-80. Pe teritoriul Peru există și un consulat onorific la Arequipa, iar în Ecuador două, unul la Quito și unul la Guayaquil, iar în Bolivia la Santa Cruz de la Sierra.

Marți, 20 februarie, Pr. Daniel Ene s-a întâlnit cu Pr. Sergio Benavides, parohul Bisericii Ortodoxe Grecești „Sf. Treime” din Lima, singura biserică ortodoxă din Peru. Comunitatea parohială este formată din greci, români, sârbi, antiohieni, ruși, ucrainieni și peruani.

Următoarele zile au fost dedicate întâlnirilor cu membri ai comunității românești. Sâmbătă seara a fost oficiată o slujbă de Te Deum și binecuvântarea drapelului care a fost arborat în holul de protocol al Ambasadei Române din Peru.

Momentul central al vizitei a fost oficierea Sfintei Liturghii din Duminica Ortodoxiei în Biserica „Sf. Treime”.

La ceremonialul liturgic oficiat de Pr. Daniel Ene împreună cu Pr. Sergio Benavides, au participat credincioși greci, români, sârbi, ruși, ucrainieni, arabi și peruani, între care Excelențele lor Gabriel Gafița, Ambasadorul României în Peru, și Yerassimos Davaris, Ambasadorul Greciei în Peru.

Părintele Daniel a îndemnat comunitatea românească din Peru să intensifice activitățile educaționale. Cu acordul părintelui Sergio, în spațiul bisericii grecești va fi organizată o școală românească de religie, sub coordonarea doamnei Sanda Veliciu. Resursele și coordonarea educațională vor fi responsabilitatea Mitropoliei noastre.

Mai multe detalii despre vizita Pr. Daniel Ene în Peru puteți afla aici.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente