Prima Liturghie în cinstea Sfinților Sila, Paisie și Natan, la Sihăstria Putnei

Ieri au fost pomeniți pentru prima dată Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Cu ocazia acestui moment istoric, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sfânta Liturghie la Sihăstria Putnei împreună cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

La slujba din 16 mai 2017 au participat stareți și starețe, numeroși preoți din Eparhia Sucevei și Rădăuților, credincioși din zona Bucovinei și pelerini din alte județe ale țării, informează doxologia.ro.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teodosie a vorbit despre viața duhovnicească deosebită a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan.

O zi de lumină ne-a adunat astăzi la Sihăstria Putnei, în această preafrumoasă biserică, ctitorită de curând și pregătită pentru vechii viețuitori din acest locaș monahal, care acum trăiesc mai intens decât atunci când au viețuit aievea în trup, a mărturisit ierarhul.

Acești trei sfinți cu adevărat alcătuiesc o treime de slujitori, așa cum spune acatistul lor. Sfânta Mănăstire Sihăstria Putnei se îmbogățește atât de mult astăzi! a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul predicii, Chiriarhul Tomisului a rostit o rugăciune, oferind celor prezenți exemplu de adresare către sfinții cuvioși.

Ajutați-ne, Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan să mergem numai pe calea lui Dumnezeu, călăuziți de rugăciunea cea sinceră, de credința cea vie, de nădejde tare, de dragoste jertfelnică. Să nu ne desprindem sufletul și inima de Dumnezeu și nici dragostea noastră de voi, sfinților frați ai noștri, mai mari biruitori.

Arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, a vorbit despe importanța oficializării cinstirii acestor sfinți.

Noi îi cinsteam pe Cuvioșii Sila, Paisie și Natan încă de când moaștele lor au fost descoperite, în anii 90, dar acum, în mod oficial, avem slujba, Acatistul și Icoana Sfinților, a precizat Arhim. Nectarie.

Ierarhii slujitori și Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, au primit în dar din partea Mănăstirii Sihăstria Putnei icoana Sfinților prăznuiți în care a fost așezat câte un fragment din moaștele lor.

În după-amiaza zilei, moaștele Sfântului Ierarh Iacob Putneanul au fost duse de la Sihăstria Putnei la Mănăstirea Putna, fiind așezate în Paraclisul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Comentarii Facebook


Știri recente