Prima ediţie a Simpozionului „Icoana în Banat”. Cea mai veche mănăstire din Timișoara, în atenția participanților

La Bastionul Theresia din Timișoara se desfășoară în perioada 1-14 octombrie 2019 prima ediție a Simpozionului artistic „Icoana în Banat”.

Evenimentul este organizat la iniţiativa mai multor iconografi timişoreni dornici de a cultiva şi a promova tradiţia autentică a zugrăvirii sfintelor icoane, informează Mitropolia Banatului.

În prima zi a simpozionului a fost vernisată expoziţia „Icoana în Banat”, iar în cea de-a doua zi a fost susținută conferința „Interdisciplinaritate în arta bizantină. Iconografie, cânt şi arhitectură” în cadrul căreia au fost subliniate aspecte ale tradiției bizantine în mod iconic.

În continuarea activităților participanții la eveniment s-au deplasat joi la Mănăstirea Săraca, cea mai veche mănăstire din Arhiepiscopia Timișoarei, unde specialiști în arta icoanei au realizat analiza stilistică a programului iconografic şi a picturii post-brâncoveneşti.

Prima mărturie despre exis­tența mănăstirii vine dintr-un document din secolul al XIII-lea, prin care regele Ștefan al V-lea dăruiește așezământului monahal o moară.

Unul dintre scopurile simpozionului, perpetuarea tradiției de a zugrăvi icoane, a fost atins sâmbătă când numeroși copii au luat parte la activitățile artistice, pictând icoane pe sticlă.

Tot în 5 octombrie,  spațiul expozițional a fost deschis publicului.

Simpozionul artistic „Icoana în Banat” se desfășoară cu sprijinul Arhiepiscopiei Timișoarei, Consiliului Județean Timiș și al unor parohii timișorene.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente