Prima duminică din Postul Mare, la Buzău

În prima duminică din Postul Mare – a Ortodoxiei -, Biserica Parohiei buzoiene „Sfântul Apostol Andrei” a îmbrăcat haine de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori – preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu.

Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți la slujbă despre importanța păstrării identității de credință și a mărturisirii ei: „Prin sfintele icoane, noi dăm mărturie despre dreapta credință, pe care o mărturisim nu doar prin cuvinte, ci mai ales cu fapta, așa cum au procedat sfinții – mucenici, mărturisitori, cuvioși și toți ceilalți, care au umplut calendarul Bisericii creștine răsăritene. Așadar, să fim cu multă luare aminte, pentru că acum, la începutul Postului Mare, după ce am săvârșit Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, iată, în această duminică, am afirmat cu toții biruința dreptei credințe asupra tuturor rătăcirilor, nu numai din primele veacuri creștine, până la anul 843, ci și asupra altor rătăciri, care au urmat după aceea și bântuie, din nefericire, până în zilele noastre”.

În cadrul Sfintei Liturghii, s-a dat citire Scrisorii pastorale a Sfântului Sinod adresată clerului și credincioșilor ortodocși români de pretutindeni, cu ocazia sărbătorii Ortodoxiei și a organizării colectei pentru Fondul Central Misionar.

Ierarhul l-a prezentat enoriașilor pe părintele Petrică-Gabriel Roșu, consilier eparhial, noul preot coslujitor la Parohia „Sfântul Apostol Andrei”.

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 19 august 1990, slujba de târnosire având loc abia după 16 ani, pe 4 iunie 2006. Biserica „Sfântul Apostol Andrei” servește ca lăcaș de închinare pentru credincioșii din cartierul buzoian „Micro XIV”, acolo unde, până în anul 1990, nu se afla nici o biserică.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian i-a consacrat protopopi pe slujitorii rânduiți să îndeplinească această demnitate în cele șapte protoierii ale Eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente