Prima Duminică a Triodului la Mănăstirea Antim

Creştinii ortodocşi se află astăzi, 21 februarie 2016, în Duminica Vameşului şi Fariseului, duminică ce marchează începutul Perioadei Triodului în Biserica Ortodoxă.

În această zi, obştea Mănăstirii bucureştene Antim a primit vizita Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult din cadrul aşezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. De asemenea, la finalul slujbei, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Ioan Meiu, preot slujitor la biserica Reprezentanţei Patriarhiei Române în Ierusalim.

În această duminică, Biserica a rânduit să se citească la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică în care se relatează Pilda Vameşului şi Fariselui (Luca 18, 10‑14). În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a explicat învăţăturile ce reies din pericopa evanghelică şi a subliniat faptul că omul smerit este cel care trăiește și se manifestă în ascultare de Dumnezeu și care sprijină semenii.

„Sunt oameni care par smeriți la prima vedere. La întâlnirea noastră cu ei spunem că nu am mai văzut un asemenea om, dar înlăuntrul cugetului său se poată ca el să facă remarci nepotrivite, să spună, chiar și atunci când se află înaintea lui Dumnezeu, în fața icoanei din încăperea sa, că el nu este ca ceilalţi oameni, ci este cu mult mai bun, adică a urcat deja, chiar dacă nu toate treptele, măcar cele mai importante ale acestui drum spre desăvârşire. Pe de altă parte sunt oameni care par semeţi la prima vedere, dar care sunt smeriţi înlăuntrul lor”, a spus Preasfinţia Sa potrivit Radio TRINITAS.

Următoarea Duminică din Perioada Triodului este Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor.

Foto: George Ioniţă

Comentarii Facebook


Știri recente