Prima conferință din cadrul Serilor Filocalice „Dumitru Stăniloae”

Prima conferință din cadrul Simpozionului „Serile Filocalice „Dumitru Stăniloae”” s-a desfășurat duminică, 17 noiembrie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Invitatul întâlnirii a fost pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a susținut prelegerea „Părintele profesor Dumitru Stăniloae – Teologul iubirii dumnezeiești”.

Simpozionul „Serile Filocalice „Dumitru Stăniloae””, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, este organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) și de Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români (LTCOR), oferind participanților posibilitatea de a înțelege mai bine legătura dintre teologie și spiritualitate. „Tradiția aceasta a serilor filocalice este benefică deoarece studenții intră în contact cu Sfinții Părinți și cu ceea ce li se împărtășește de către profesorii de teologie despre tainele pe care le conține Filocalia. Anul acesta, pentru că este și Anul comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae, este momentul cel mai prielnic pentru a le vorbi tinerilor despre comorile spiritualității ortodoxe pe care le aflăm în Filocalie. Aceste comori trebuie să le privim cu ochii părintelui Stăniloae, care a înțeles că teologia fără spiritualitate nu își află rezultatul și nu ajunge la inimile tinerilor în special. Spiritualitatea ortodoxă este deopotrivă patristică și evanghelică, dar, în același timp, ea conține adevărul de credință unit cu făptuirea, cu modul în care ne putem desăvârși”, a spus pr. decan Ștefan Buchiu. Participanții au putut adresa întrebări referitoare la tema dezbătută și au deschis subiecte care reflectă preocupările lor duhovnicești.

Binecuvântați de Patriarhul României

La final, toți cei prezenți au fost primiți de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei. Preafericirea Sa i-a binecuvântat și le-a vorbit despre legătura dintre filocalie și teologie. „Sfinții Părinți filocalici sunt oameni care folosesc rațiunea, dar nu fac din ea un idol, ci sunt convinși că ea este doar cale spre comuniune, nu scop în sine, și că iubirea este împlinirea rațiunii. Unirea omului creat cu Dumnezeu Cel necreat este o realitate metarațională, care transcende cunoașterea rațională. Aceste seri filocalice se referă la o teologie a comuniunii, a sfințeniei, a întâlnirii omului cu Dumnezeu. Nu există filocalie fără teologie, ci teologia în filocalie este teologia experienței comuniunii omului cu Dumnezeu. Rațiunea are ca scop căutarea și înțelegerea comuniunii cu Dumnezeu a iubirii divine ca fiind sursa, izvorul creației și scopul ei. Astfel, Dumnezeu, pentru a împărtăși iubirea Sa și altor ființe iubitoare, a creat pe om ca ființă inteligentă și iubitoare. De aceea, omul creat după chipul lui Dumnezeu este dornic de viață veșnică, de iubire veșnică și numai în Dumnezeu se găsesc viața și iubirea eternă”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa le-a oferit tuturor celor prezenți volumul „Implicațiile pastorale și misionare ale teologiei mistice a Părintelui Dumitru Stăniloae”, apărut recent la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Comentarii Facebook


Știri recente