Prima biserică românească din Bugeac

În satul românesc Hagi-Curda, în prezent aflat în componența Ucrainei, va fi sfințită sâmbătă, 16 iulie 2011, pentru prima dată după 60 de ani, singura biserică românească din Bugeac.

La slujba de sfințire va participa Înalt Preasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, alături de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, și-a anunțat participarea președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, senatorul Viorel Badea, informează Romanian Global News. Biserica a fost construită cu sprijinul lui Nicolae Popa, secretarul general al Consiliului Mondial Român din SUA, care a donat peste 50.000 de dolari, și al Departamentului pentru românii de pretutindeni. La eveniment vor participa mai mulți studenți din România și Republica Moldova.

Deși teritoriul aparține Ucrainei, în ținutul istoric al Buceacului sau Basarabia de Sud se face simțit și astăzi spiritul românesc, ce s-a păstrat în vechile așezări românești de țărani moldoveni. Satul Hagi-Curda este o astfel de așezare străveche.

Mândria sătenilor era Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, ridicată în 1875 de episcopul cărturar al Dunării de Jos, Melchisedec Ștefănescu, în perioada când sudul Basarabiei era în stăpânirea României. După instalarea puterii sovietice, lăcașul a fost mai întâi închis și apoi demolat în 1979, pe locul său fiind înălțat Monumentul eroilor sovietici. Abia în 1995, după mari eforturi, s-a reușit reînființarea parohiei din localitate sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei, afiliată Patriarhiei Române.

După cum atestă o notație de pe Ceaslovul aflat în fosta biserică a satului, acesta a fost înființat prin unirea a mai multor cătune din zonă și au format o așezare mai mare, cu numele de Frumușica. Unirea cătunelor avea ca scop apărarea localnicilor de hoardele de tătari care le prădau periodic. După Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, satul Hagi-Curda a făcut parte din componența României, în Plasa Fântâna Zânelor a județului Ismail.

În anul 1947, autoritățile sovietice au schimbat denumirea oficială a satului din cea de Hagi-Curda în cea de Komîșivka. În anul 1954, regiunea Ismail a fost desființată, iar localitățile componente au fost incluse în regiunea Odessa. În prezent, în Hagi-Curda locuiesc aproape 4.000 de oameni, 99% dintre ei fiind români. Astăzi, Hagi-Curda este, poate, cel mai vestit sat din Bugeac pentru românismul de care dă dovadă.

Comentarii Facebook


Știri recente