Prezența simbolurilor religioase în școlile publice este legitimă

Crucifixele și celelalte simboluri religioase rămân pe pereții școlilor din Italia. Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a admis recursul statului italian la decizia CEDO din 2009 prin care forul european condamna Italia pentru prezența însemnelor religioase în instituțiile publice de învățământ. Hotărârea a fost publicată la sfârșitul acestei săptămâni, pe site-ul instituției.

„Curtea europeană a considerat crucifixele, corespondentul icoanelor din sălile de curs din România, ca fiind simboluri religioase pasive, adică nu duc la o îndoctrinare și nu sunt însoțite de o programă școlară care să încerce să schimbe convingerile sau credințele unei anumite persoane. Ele sunt simboluri ale unei tradiții spirituale și culturale și nu sunt niște obiecte de cult în fața cărora s-ar săvârși servicii religioase sau ar impune să li se aducă vreun semn de cinstire. Pentru Italia, precum și pentru numeroase state europene, această hotărâre este foarte importantă, fiind prima hotărâre care privește prezența simbolurilor religioase în școlile publice. Este un câștig pentru că își pot menține propria tradiție pe care au ținut să și-o apere. Aceasta poate că și explică faptul că li s-a dat câștig de cauză de către Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului cu 15 voturi pentru și 2 împotrivă”, a spus părintele Ionuț Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal, după cum informează TRINITAS TV.

Pe 3 noiembrie 2009, Italia a fost condamnată pentru prezența în școli a crucifixelor catolice. CEDO considera, atunci, ca aceasta încalcă dreptul la liberă alegere a religiei și dreptul părinților de a-și crește copiii în religia dorită. Italia a făcut apel la decizia respectivă, demers în care a fost susținută de o serie de state europene, între care și România.

Decizia adoptată este obligatorie pentru toate cele 47 de state semnatare ale Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale.

Comentarii Facebook


Știri recente