Prezență românească la sărbătoarea de pe Tabor

Patriarhia Ierusalimului a sărbătorit marți, 19 august, Schimbarea la Față a Domnului după calendarul ierusalimitean. La Sfânta Liturghie săvârșită de Prefericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, înconjurat de un sobor de peste 100 de slujitori, la mănăstirea ortodoxă greacă de pe Muntele Tabor, a participat și părintele arhimandrit Timotei Aioanei, superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon, informează „Ziarul Lumina”.

Anul acesta sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, prăznuită pe 19 august după calendarul ierusalimitean, a adunat la mănăstirea ortodoxă a Patriarhiei Ierusalimului de pe muntele Tabor numeroși credincioși din majoritatea țărilor ortodoxe, pelerini și închinători. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Teofil, Patriarhul Ierusalimului, înconjurat de un sobor de peste 100 de slujitori: ierarhi, preoți și diaconi din Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă a Greciei. La Sfânta Liturghie au slujit 10 preoți români între care s-a aflat și părintele arhimandrit Timotei Aioanei, superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon. „Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului prăznuită la mănăstirea ortodoxă grecească de pe muntele Tabor din Țara Sfântă a adunat o mulțime de credincioși din aproape toate țările ortodoxe. Slujba a fost săvârșită de Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Teofil, înconjurat de mai mulți ierarhi, între ei aflându-se și secretarul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, Arhiepiscopul Aristarh de Constantina, și aproximativ 100 de preoți, între ei aflându-se și 10 clerici români din diferite zone ale țării noastre”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Așa cum este tradiția, în ajunul sărbătorii a fost săvârșită slujba Privegherii, iar anul acesta la Sfânta Liturghie, Evanghelia, Crezul și Rugăciunea „Tatăl Nostru” au fost rostite în patru limbi. „Privegherea pentru sărbătoarea Schimbării la Față de pe Muntele Tabor a început luni noaptea de la ora 22:00 și s-a terminat în ziua praznicului, spre dimineață. A urmat apoi Sfânta Liturghie în cadrul căreia s-au rostit Evanghelia, Crezul și rugăciunea „Tatăl Nostru”, în greacă, arabă, rusă și română. Către sfârșitul slujbei, în mod minunat Muntele Tabor a fost învăluit de un nor care a lăsat și rouă binecuvântată. Această minune are loc în fiecare an de sărbătoarea Schimbării la Față pe Muntele Tabor”, a explicat părintele Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente