Prezență arhierească la vernisarea Expoziției Teasc pentru memorie

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a participat la Galeriile de Artă „Artex”, din municipiul Râmnicu Vâlcea, la Vernisarea Expoziției „Teasc pentru memorie”, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Expoziția a fost una retrospectivă organizată în memoria artistului plastic Alexandru Nancu iar curator al evenimentului a fost criticul de artă Luiza Barcan.

Cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul a descoperit faptul că exponatele și fotografiile din expoziție reprezintă un recurs la memorie și reflectă recunoștința, dragostea și smerenia față de Dumnezeu, precum și respectul față de credința poporului, manifestată prin grija față de bisericile de lemn din Vâlcea. Pentru restauratorul de biserici arta reprezintă un răspuns al vocației de a crea, dar și un reflex al unei vieți spirituale intense.

Alexandru Nancu a fost sculptor și grafician. Născut pe 4 august 1959, în București, a murit pe 8 februarie 2013. A absolvit Academia de Artă din București în 1983. Membru fondator și director al Fundației HAR (inițiatorul programelor „Habitat și Artă în România” și „Tradiție și postmodernitate”), redactor șef al revistei „Ianus”, profesor asociat la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București – din 2001. A fost inițiatorul taberelor de creație: Săliștea-Sibiu (1983), Măgura Buzăului (1984), Babadag (1986), Scînteia (1988), „Habitat și Artă în România” – Basarabi și Rîmnicu-Vîlcea (1997, 1998-1999), „Tradiție și postmodernitate” – Rîmnicu-Vîlcea (2000, 2001, 2002), „Brâncușiana” – Tîrgu Jiu (2002).

Pasionat de literatură, filozofie, teologie și istoria religiilor, a susținut o teză de doctorat despre simbolurile geometrice primordiale, despre funcțiile lor semantice în istoria artei și istoria religiilor. A inițiat și organizat Școala de Vară „Tradiție și postmodernitate”, în cadrul programului european „Cultură și educație. Cultură 2000”, la Muzeul din Bujoreni, în perioada 2001-2005. Școala de vară a creat o comunitate alcătuită din artiști plastici, profesori universitari, oameni de litere, teologi și arhitecți, studenți la arhitectură, muzeografi și restauratori.

Comentarii Facebook


Știri recente