Prezență arhierească la Sărmașu, județul Mureș

Joi, 11 septembrie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a luat parte la evenimentele festive prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la înființarea Secției de Pompieri din orașul Sărmașu, județul Mureș. Ierarhul a oficiat slujba de Te-Deum și a binecuvântat două busturi ridicate în incinta acestei unități: al eroului național Horea, conducătorul răscoalei țărănești de la 1784, și al căpitanului Pavel Zăgănescu, comandantul pompierilor din București în celebra luptă de pe Dealul Spirii, din anul 1848, după cum ne-a transmis Arhid. Liviu Stanciu.

La sfârșitul slujbei, a avut loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori, după care Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei a acordat distincții și Diplome de aleasă cinstire câtorva persoane care au contribuit substanțial la buna desfășurare a activității spirituale din cadrul Secției de Pompieri Sărmașu. Astfel, au primit distincția Crucea arhiepiscopală pentru mireni: Colonelul Dorin Oltean, Comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” din Târgu-Mureș, Locotenent-colonelul Grigore Moldovan, Comandantul Secției de Pompieri din Sărmașu, Colonelul Ovidiu Găzdac, Comandantul adjunct al Unității de Pompieri „Horea” din Târgu-Mureș, și Colonelul în rezervă Liviu Micu, fost comandant al ISU Târgu-Mureș. Locotenentul Adrian Voin, adjunctul Unității de Pompieri din Sărmașu, și personalul angajat al acestei instituții au primit câte o Diplomă de aleasă cinstire. Evenimentul festiv s-a încheiat cu defilarea subunității de pompieri.

În alocuțiunea sa, Arhiepiscopul Alba Iuliei a spus: „Când focul izbucnește și se aprinde în vâlvătăi, el poate devora case și bunuri materiale, poate răni persoanele umane și, mai grav, le poate nimici viața. În aceste situații, pompierii români, care stau în veghe sub drapelul Țării, apar ca niște salvatori. Înzestrați cu arta profesiei lor specifice, cu agerime admirabilă și cu spirit de sacrificiu, ei fac tot ce le stă în putință pentru a opri incendiul sau pentru a-i atenua efectele catastrofale. Prin această intervenție umanitară, pompierii sunt mâinile lui Hristos, întinse spre a ajuta. Astfel, înțelegem că și prin această categorie socială, Hristos-Mântuitorul Își extinde în lume oficiul Său de salvare și binefacere”.

Secția de Pompieri din orașul Sărmașu a luat ființă în anul 1994 și își desfășoară activitatea pe o suprafață de 843 de km2, respectiv pe raza a 19 orașe și comune, protejând astfel de furia flăcărilor aproximativ 47.000 de locuitori. Între anii 2001-2003, în interiorul subunității, a fost ridicată o bisericuță din lemn, care poartă hramul „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”. Aici s-au săvârșit și se săvârșesc în continuare slujbele religioase în mod regulat, devenind parte din viața angajaților acestei instituții. La altarul sfântului locaș de rugăciune slujește Părintele Emil Moldovan.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…