Prezență arhierească la Parohia Podul Vadului

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vizitat astăzi, 6 decembrie 2014, Parohia Podul Vadului din vecinătatea oraşului Breaza unde s-a întâlnit cu un grup de tineri din cadrul parohiei. La eveniment a fost prezent şi părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Parohia este păstorită de pr. Laurenţiu Vereş care desfăşoară o frumoasă activitate pastorală, administrativ gospodărească, edilitară, social filantropică şi culturală.

Preasfinţia Sa s-a întâlnit aici cu un grup de copii şi tineri din cadrul parohiei care începeau cateheza duminicală şi pregătirile pentru concertul de colinde cu prilejul sărbătorilor Naşterii Domnului, concert pe care îl vor susţine în biserica parohiei şi în alte locaţii din apropiere. Preacucernicul părinte Laurenţiu Vereş i-a prezentat Preasfinţie Sale un scurt istoric al Bisericii. În prezent, la lăcaşul de cult se efectuează lucrări de pictură, acestea ajungând la stadiul de 60%.

Cu această ocazie, după cum ne-a transmis părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor le-a vorbit tinerilor despre întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu tânărul bogat subliniind importanţa îndeplinirii poruncilor şi mai ales a păstrării legăturii cu Dumnezeu.

La sfârşit Preasfinţia Sa i-a binecuvântat şi i-a îndemnat să rămână fideli Bisericii şi preotului lor paroh şi duhovnic.

***

Prima biserică atestată documentar în Podu-Vadului datează din anul 1510, aşa cum reiese din inscripţia slavonă descoperită în piciorul sfintei mese din sfântul altar. Apoi, potrivit parohiapoduvadului.ro, în jurul anului 1810 pe locul vechii biserici a fost ridicată o altă biserică în plan dreptunghiular, cu hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Biserica a fost construită din piatră necioplită şi cărămidă. În baza unui deviz aprobat de Centrul Eparhial cu nr. 7554 / 1999 şi autorizaţiei de construire cu numărul 173 / 6 dec. 1999 emisă de primăria oraşului Breaza, în lună martie 2000 s-a început execuţia noii biserici conform dorinţei credincioşilor. Nouă biserică are formă de cruce, cu două turle, cu o lungime de 28 metri, lăţime de 8 metri şi înălţime de 16 metri.

În anul 2011, luna iunie, ziua 5, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost târnosit sfântul locaş de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, pe atunci Episcop Vicar Patriarhal însoţit de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Bisericii nou construite i-au fost date următoarele hramuri: “Naşterea Maicii Domnului”, “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”( hramul vechii biserici) şi “Sfânta Cuv. Parascheva” de la Iaşi.

În anul 2012, după slujba de hram, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au început lucrările de împodobire a sfântului locaş cu pictură în tehnica fresca, după un Deviz de lucrări aprobat de Comisia Naţională de Pictură Bisericească.

Comentarii Facebook


Știri recente