Prezență arhierească la manifestările militare de la Bistrița

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița a sărbătorit joi, 6 februarie 2014, într-un cadru festiv, împlinirea a 95 de ani de la înființare.

La eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general maior Nicolae Ionel Ciucă, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, general de brigadă Adrian Tonea, precum și foști comandanți și cadre ale brigăzii. Nu au lipsit autoritățile locale, fiind prezenți la ceremonie prefectul de Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, vicepreședinții Consiliului Județean, Alexandru Pugna și Dorin Popescu, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, dar și alți deputați și senatori.

Ceremonialul militar religios a debutat la ora 11:00 cu o slujba de Te-Deum oficiată de Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit Radio Renașterea. Înaltpreasfinția Sa a sfințit cu acest prilej și drapelul de luptă care a fost decorat cu ordin militar, print-un ordin al șefului statului român, Traian Băsescu.

Cu ocazia acestei aniversări s-a oficiat și ceremonialul de înaintare în grad a căpitanului în retragere Vasile Roman, care luna aceasta împlinește 101 ani și care și-a realizat stagiul militar la Regimentul 81 Dej, devenit ulterior Brigada 81 Mecanizată. Acestuia i-a fost conferită Emblema de Onoare a Forțelor Terestre cu însemn de pace. Cei prezenți au putut admira și o defilare a militarilor bistrițeni, dar și o demonstrație de mânuire a armamentului din dotare. Ceremonia aniversară s-a încheiat cu dezvelirea unei plăci comemorative.

Potrivit datelor istorice, în 29 ianuarie 1919 a luat ființă Regimentul 81 Infanterie al Comandamentului general teritorial Sibiu, cu garnizoana la Dej, care a fost înlocuit în 1968 cu Regimentul 223 Mecanizat. În 1995, la 1 martie, a fost înființată Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, prin organizarea Regimentului 223 și a Divizionului 55 Artilerie Antiaeriană, garnizoana fiind mutată în anul 2001 la Bistrița.

Brigada 81 Mecanizată are în subordine șase batalioane și șase subunități de brigadă, dispuse în județele Bistrița-Năsăud și Cluj, care însumează peste 2.500 de soldați. Prima misiune internațională a brigăzii a avut loc în 1996, în Angola, după care au urmat alte misiuni în Kosovo, Irak și Afganistan. În acest an militarii brigăzii vor pleca într-o nouă misiune în Afganistan.

Comentarii Facebook


Știri recente