Prezență arhierească la Mănăstirea de la Valea Budului

În prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii băcăuani sunt așteptați la slujba Sfântului Maslu la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului.

În seara zilei de 1 august, de la ora 19.00, în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii băcăuani sunt așteptați la rugăciune alături de ierarh. Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba Sfântului Maslu la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului. De asemenea, în cadrul acestei sfinte Taine, Preasfinția Sa va rosti rugăciuni specifice de dezlegare pentru cei bolnavi și neputincioși, precum și un cuvânt de învățătură la începutul unuia dintre cele patru posturi mari din timpul anului bisericesc.

Postul Adormirii Maicii Domnului (popular – al Sântă-Măriei), care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, e rânduit de Biserică spre aducerea-aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată din timpul anului. Datează din primele veacuri creștine, când cultul Maicii Domnului a cunoscut o dezvoltare deosebită, iar sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. În sec. al XII-lea, s-a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze până la sărbătoarea Adormirii (15 august). Postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin. Postul Sântă-Măriei este mai ușor decât al Paștelui, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la față), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin. În timpul acestui post se citesc zilnic (alternativ), cele două Paraclise ale Maicii Domnului.

Potrivit tradiției Bisericii, cu trei zile înainte de moarte, Maica Domnului nostru Iisus Hristos a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viața veșnică. La înmormântarea trupului neînsuflețit al Maicii Domnului au fost prezenți Sfinții Apostoli ai lui Hristos, care au fost îndrumați de Duhul Sfânt să se reîntoarcă la Ierusalim pentru a purta cu multă jale și evlavie pe Stăpâna Născătoare de Dumnezeu în mormântul pregătit ei în satul Ghetsimani de lângă Ierusalim. După ce a trecut prin moarte, ca lege a firii omenești, Maica Domnului a primit darul mutării la cer.

Comentarii Facebook


Știri recente