PS Siluan prezent la „Întâlnirea aletenilor de pretutindeni”, Ungaria

Sute de persoane au participat în perioada 05 – 07 august 2016, în localitatea Aletea (Elek) din Ungaria, la o amplă manifestare intitulată Întâlnirea aletenilor de pretutindeni. Evenimentul este organizat din 2 în 2 ani şi a ajuns la cea de a XIII-a ediţie, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La deschiderea manifestării, care a avut loc în după amiaza zilei de 05 august 2016, a luat parte şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Între oficialităţile prezente s-au mai numărat Pluhár László, Primarul Aletei şi gazda acestei manifestări, Hermann Lenz, Primarul localităţii înfrăţite Laudenbach, din Germania, Gheorghe Bagy, Preşedintele Autoguvernării Româneşti din Aletea şi conducătorul Ansamblului de dansuri populare româneşti şi Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula.

Manifestarea a început printr-o intrare festivă în localitate, oaspeţii din Germania fiind aduşi în caleşti şi precedaţi de majorete. Aceştia au fost întâmpinaţi în faţa Primăriei de oficialităţi locale şi mulţi aleteni. De asemenea, la festivităţile de deschidere au luat cuvântul primarii Pluhár László şi Hermann Lenz.

În această perioadă, ca de fiecare dată, are loc şi deschiderea temporară a unui punct special de liberă trecere la frontieră, între localităţile Aletea (din Ungaria) şi Grăniceri (din România).

Programul a beneficiat şi de sprijin printr-un proiect european şi a mai cuprins slujbe, ce au avut loc la diferite biserici din localitate, depuneri de coroane la monumentul închinat celor deportaţi, balul românesc şi şvăbesc, concursuri sportive şi de gătit, expoziţii şi alte activităţi culturale şi recreative. Festivităţile s-au încheiat cu un foc de artificii.

Pe lângă acest eveniment, localnicii din Aletea mai sărbătoresc şi împlinirea a 20 de ani de la primirea statutului de oraş a localităţii lor.

***

Oraşul numără mai mult de 5.000 de locuitori şi a fost atestat documentar în anul 1232, fiind la origine un oraş majoritar german. În prezent acesta găzduieşte cinci naţionalităţi: maghiari, români, germani (şvabi), romi şi slovaci.

După cel de-al doilea război mondial, în jur de 5.000 de germani au fost deportaţi, ajungând mai târziu în Germania. Aceştia au păstrat legătura cu localitatea natală, oraşele lor actuale de reşedinţă (Laudenbach, Gerozhofen, Leimen) stabilind legături de înfrăţire cu Aletea.

Începând cu anul 1990, din 2 în 2 ani, are loc Întâlnirea aletenilor de pretutindeni, la care participă şi numeroşi oaspeţi şi oficialităţi din România, din localităţi apropiate (Grăniceri, Sântana, Macea, Dorobanţ, Iratoş), sau mai îndepărtate (Făget şi Dumbrava, din judeţul Timiş).

Comentarii Facebook


Știri recente