Binecuvântare arhierească pentru parohia Plopiş, jud. Maramureş

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat duminică, 14 august 2016, de la orele 10:00, Sfânta Liturghie în pridvorul noii biserici, aflate în construcţie, din Parohia Plopiş, Protopopiatul Lăpuş, judeţul Maramureş, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Din sobor au făcut parte părintele Florin Stan, protopopul Lăpuşului, părintele Daniel Pop, parohul bisericii, părintele Mihai Tira, părintele Alexandru Câmpeanu, preot slujitor la Filia Plopiş timp de 26 de ani, precum şi preoţi din parohiile învecinate.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de teologul Vlad Verdeş.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost sfinţită Sfânta Cruce ce se va înălţa pe turla noii biserici din satul Plopiş. Crucea a fost confecţionată din inox masiv de meşterii Băban Toma şi Florin din Dăneşti Şişeşti.

În cuvântul rostit, Preasfinţia Sa a făcut referire la pericopa evanghelică din Duminica a 8-a după Rusalii.

În cadrul slujbei, preotul paroh Daniel Pop a fost hirotesit iconom stavrofor.

Noul locaş de cult din parohia Plopiş a fost ridicat la îndemnul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Piatra de temelie a fost pusă în data de 18 septembrie 2011, iar construcţia a început în ziua de 15 iunie 2012. Biserica va avea ca hram Duminica Tuturor Sfinţilor. Arhietectura noului locaş de cult are ca model biserica cea nouă de la Rohia.

Parohia Plopiş este cunoscută datorită bisericii din lemn monument istoric, ce face parte din patrimoniul UNESCO, construită între 1798-1805 şi sfinţită în 1811.

Comentarii Facebook


Știri recente