Prezență arhierească în parohia Mireș din protopopiatul Năsăud

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepisopul și Mitropolitul Clujului a fost prezent în seara zilei de 1 august 2013, în parohia Mireș din Protopopiatul Năsăud, informează radiorenasterea.ro

Aici, după rânduiala deja consacrată pentru Postul Sfintei Marii, ierarhul a săvârșit „Paraclisul Maicii Domnului”. Înaltpreasfinția Sa, împreună cu părintele consilier, arhidiaconul Claudiu Grama, au sosit la Mireș în jurul orei 19, fiind întâmpinați de părintele protopop Ioan Dâmbu și de parohul din Mireș, părintele Mircea Bățan alături de credincioșii parohiei, dar și de cei veniți din parohiile învecinate.

Apoi, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Mireș a avut loc săvârșirea slujbei în cinstea Maicii Domnului, în cadrul căreia Mitropolitul Andrei a rostit și un cuvânt de învățătură, întărindu-i în credință pe credincioșii participanți la rugăciune. Cunoscută fiind realitatea că în Mireș locuiesc în prezent puține familii, din această cauză parohia fiind „misionară”, Înaltpreasfinția Sa a accentuat în cuvântul rostit importanța familiei creștine ca loc în care sălășluiește bunăcuviința, oferindu-le celor prezenți sfaturi duhovnicești pentru a avea parte de familii binecuvântate. După încheierera „Paraclisului”, Înaltpreasfinția Sa a sfințit și cele două răstigniri noi aflate în fața bisericii parohiale, ridicate aici prin osteneala părintelui paroh Micea Bățan. Datorită faptului că Înaltreasfințitul Părinte Andrei a ales să fie prezent la început de post în Parohia Mireș, arătând grija deosebită pe care o poartă față de credincioși, atât parohul, cât și părintele protopop au adus mulțumirile cuvenite ierarhului. În finalul întâlnirii, Înalt Preasfințitul i-a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți oferindu-le cărți de rugăciuni și iconițe.

Biserica parohială cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din Mireș a fost edificată între anii 1936-1939 din zid de piatră și cărămidă în formă de cruce pe locul bisericii vechi din lemn ce data din anul 1787. După lucrări de restaurare executate în decursul anilor, printre care amintim: înlocuirea acoperișului din țiglă cu unul din tablă (1959) sau zugrăvirea pereților interiori (1964 și 1978) dar și altele, la data de 11 octombrie 1981 biserica a fost sfințită de Î.P.S. Iustinian Maramureșanul, paroh fiind părintele Mititean Dorel. În prezent, biserica este doar zugrăvită în partea interioară iar bolta este împodobită cu câteva medalioane pictate. Iconostasul din biserica parohială, o frumoasă lucrare de artă populară, datează din secolul al XVIII-lea, fiind cumpărat de la vechea biserică din Zagra. În anii precedenți zidurile exterioare ale bisericii au fost consolidate prin executarea unor contraforți laterali, in prezent continuând lucrările de consolidare a bisericii în parte interioară.

Comentarii Facebook


Știri recente