Prezență arhierească în Ottawa

Zilele de 2-3 noiembrie 2013 au adus prinos de binecuvântări credincioșilor ortodocși din Ottawa. IPS Arhiepiscop Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi a vizitat sâmbătă 2 noiembrie 2013 parohia românească Sf. Matei, iar duminică parohia Hristos Mântuitorul (Episcopia Carpato-Ruso din America), potrivit romarch.org. Vizita a fost prilejuită de oferirea icoanelor și sfintelor moaște a Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și Sf. Leontie de la Rădăuți parohiei Hristos Mântuitorul cu ocazia aniversării a 100 de ani de la fondarea parohiei.

Sâmbătă 2 noiembrie, IPS Nicolae împreună cu Părintele paroh Grigorie Țăpuc au citit Acatistul Sf. Ioan cel Nou la capela amenajată pe proprietatea parohiei ortodoxe românești Sf. Matei și au cerut ajutorul Sf. Ioan cel Nou și al Sf. Leontie de la Rădăuți pentru bunul spor al proiectului construcției noii biserici a parohiei. Credincioșii prezenți au putut să se închine la icoanele celor doi sfinți cuprinzând părticele din sfintele lor moaște. În aceeași seară, IPS Nicolae împreună cu preoții ortodocși români din zona Ottawa – Gatineau au săvârșit taina Sf. Maslu la parohia Sf. Apostol Matei. Credincioșii au avut din nou posibilitatea să se închine la cele două sfinte icoane și să ceară ajutorul sfinților.

Duminică 3 noiembrie, IPS Arhiepiscop Nicolae însoțit de Pr. Grigorie Țăpuc și Pr. Ștefan Zamfir din Gatineau au săvârșit Sf. Liturghie în biserica parohiei Hristos Mântuitorul (Episcopia Carpato-Ruso din America). IPS Nicolae a fost întâmpinat de Pr. Paroh Maxym Lysac și de președintele Consiliului Parohial. La sfârșitul Sf. Liturghii a avut loc o procesiune cu sfintele icoane. IPS Nicolae a vorbit despre viața celor doi sfinți din Bucovina și despre prețiosul dar oferit de IPS Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților.

Parohia Hristos Mântuitorul din Ottawa a fost fondată cu 100 de ani în urmă de credincioși ortodocși imigrați din Bucovina. Este prima parohie ortodoxă fondată în Ottawa de cei câteva sute de creștini ortodocși bucovineni. Cu prilejul aniversării a 100 de ani, Părintele paroh Maxym Lysac a dorit să ofere credincioșilor un dar semnificativ care să le amintească, lor și generațiilor următoare, de originile acestei parohii. De aceea, împreună cu familia a vizitat în vara acestui an Bucovina și a adresat rugămintea IPS Arhiepiscop Pimen de a oferi părticele din moaștele celor doi sfinți. Cu binecuvântarea PF Patriarh Daniel acest proiect s-a putut împlini cu prilejul vizitei IPS Nicolae în Bucovina în luna septembrie 2013.

Comentarii Facebook


Știri recente