Duminică, 13 iulie – a Sfinților Părinți de la Sinodul IV Ecumenic – Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Milășel, protopopiatul Târgu-Mureș.
„Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în pridvorul bisericii parohiale, cu ocazia întâlnirii festive, în comuniune, a fiilor satului. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a participat la lansarea volumului „File monografice: Milășel”, ai cărui autori sunt Părintele Sorin Bogdan și Profesorul Gheorghe Mircea. După câteva alocuțiuni, au fost decernate apoi diplome din partea parohiei Milășel tuturor celor care au împlinit cel puțin 50 de ani de căsătorie. La sfârșitul evenimentului cultural, a urmat o impresionantă punere în scenă a unui ospăț tradițional milășean, așa cum era el odinioară, cu stegari, pogănici, colăcari și surori de mireasă. După scenetă, Înaltpreasfinția Sa a rostit o alocuțiune în care a marcat importanța vitală a conservării și revalorificării frumoaselor tradiții ale satului pentru păstrarea bogățiilor etosului neamului nostru românesc”, a precizat Arhid. Liviu Stanciu, Secretar eparhial Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.
„Este o mare bucurie că l-am avut pe Înaltpreasfințitul nostru Părinte Irineu în mijlocul nostru, al milășenilor, pentru a ne binecuvânta și a ne întări în viața noastră spirituală. Sfântul Ignatie Teoforul ne învață atât de frumos: „Unde este episcopul, acolo este Biserica, și unde este episcopul și Biserica, acolo este Liturghia cea adevărată”. Noi, toți cei din Biserică, atârnăm de episcop, precum și episcopul atârnă de Hristos și, parafrazând pe Sfântul Apostol Pavel, care zice urmați mie precum și eu urmez pe Hristos, putem spune că, urmând episcopul și ascultându-l, urmăm pe Hristos. Într-un cuvânt, unde este episcopul, este Hristos”, ne-a spus Părintele paroh Sorin Bogdan.
Situat într-un areal geografic deosebit, înconjurat fiind din trei părți de dealuri asemenea unei cetăți, satul Milășel este cuprins în zona de câmpie a Transilvaniei. Originile acestuia merg până în epoca bronzului, însă este menționat documentar, pentru prima dată, în 1322. În 1426 apare sub denumirea Kiss Myulass, adică Milașul cel Mic.
Așezată în centrul satului, biserica din Milășel apare în conscripția lui Samuil Micu Klein, care amintește că pe la anul 1630 aceasta exista în localitate. Ruinându-se între timp, trebuia consolidată, însă puterea financiară a milășenilor fiind una precară, în ajutorul lor sare Prepositul capitular Gavriil Stoica, cel care ridică actuala biserică, suportând toate cheltuielile. Fundația locașului de cult este din piatră, peste care s-au ridicat pereți din bârne de lemn.
Noua biserică a primit hramul „Înălțarea Domnului” și are formă dreptunghiulară, cu nava acoperită cu boltă semicirculară, absidă decroșată, poligonală cu cinci laturi, deasupra căreia se află o boltă asemănătoare și trei fâșii curbe. Locașul de rugăciune a fost ridicat între anii 1834-1836, fără să se cunoască data sfințirii sale. De-a lungul timpului, a suferit mai multe intervenții: în anul 1928, a fost construit podul bisericii, în 1939-1940, s-a efectuat tencuirea exteriorului, în 1950 a fost schimbată integral șindrila de pe acoperiș, iar în 1964 se adaugă un pridvor în fața bisericii, pentru a o proteja de ploi și de zăpezi. Vechea pictură, fiind ștearsă aproape în întregime, a fost înlocuită cu una nouă de către zugravul Iosif Iorga din Reghin-Apalina, în anul 1969.
În ultimii ani, a fost restaurată clopotnița, s-a construit o alee cimentată și a fost ridicat un gard nou de lemn cu bază de ciment și stâlpi de fier. În interiorul bisericii s-a construit o nouă Sfântă Masă, cea veche fiind ridicată din lut și piatră de deal, apoi s-a schimbat întregul mobilier. În 2004, interiorul a fost acoperit cu placi de rigips și a fost schimbată întreaga instalație electrică, pentru a putea fi începută noua pictură. Locașul de rugăciune a fost târnosit în ziua de 19 august 2006.