Prezență arhierească în mijlocul credincioșilor din municipiul Focșani

Duminica a IX-a după Rusalii a fost o zi de bucurie pentru credincioșii din municipiul Focșani, care l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Parohiei „Sfântul Nicolae-Vechi”.

În cadrul slujbei, tânărul diacon Ioan Diaconu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Puieștii de Sus, Protopopiatul Râmnicu Sărat.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice, în care se prezintă umblarea pe mare a Domnului nostru Iisus Hristos și potolirea furtunii.

„Corabia care plutea pe Marea Tiberiadei și care era învolburată, lovită de valuri, de tunete, de fulgere și de vânt simbolizează Biserica lui Hristos întemeiată la Cincizecime, care de atunci până astăzi și până la sfârșitul veacurilor călătorește pe marea vieții, în destinația ei spre Împărăția lui Dumnezeu. Cel care conduce corabia este Hristos, pentru că El este Capul Bisericii. Vântul care împinge corabia spre Împărăția lui Dumnezeu este Duhul Sfânt, care suflă unde vrea. Deci, Mântuitorul Hristos este la cârmă, Duhul Sfânt o împinge, iar noi ne aflăm în corabie – preoți și credincioși. Preoții sunt vâslașii, iar credincioșii pasagerii și cu toții ne vom îndrepta spre împărăția de dincolo de marea acestei vieți”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Biserica „Sfântul Nicolae-Vechi” este monument istoric din zona muntenească a municipiului Focșani. A fost ctitorită și zidită de către căpitanul de cazaci Ștefan, în secolul al XVIII-lea.

Lăcașul de cult are un plan în formă de cruce și a fost pictat între anii 1928-1929 de către pictorul italian Oreste Cantini. După cutremurele din 1976 și 1986 s-au realizat ample lucrări de consolidare și restaurare a bisericii, care a fost resfințită pe 2 martie 2008.

Comentarii Facebook


Știri recente