„Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate” în beneficiul a peste 250 de copii din comuna Cosmeşti

Peste 250 de copii din comuna Cosmeşti, judetul Teleorman, au fost consiliaţi vineri de o echipă de medici în cadrul Campaniei de „Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate”.

Campania derulată de Patriarhia Română a ajuns la ediţia cu numărul 54.

La această ediţie, elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 1 din satul Ciuperceni le-au fost predate noţiuni de menţinere a igienei personale, de nutriţie şi metabolism şi au învăţat tehnici de îmbunătăţire a posturii sau moduri în care pot combate fenomenul de bullying.

La final, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului le-au oferit tuturor copiilor produse de igienă orală.

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a evidenţiat că activitatea a fost structurată în două părţi: „în prima parte au participat copiii din clasele 0-4, iar în a doua parte copiii din clasele 5-8”.

Psihologul Raluca Simion a subliniat că „le-a vorbit copiilor despre fenomenul de bullying şi despre metode prin care pot să îşi calmeze emoţiile mai puţin pozitive şi cum să identifice atunci când e mai mult decât o simplă ceartă şi lucrurile degenerează”.

„Dacă acest fapt se întâmplă, elevul trebuie să vorbească cu cineva. Prima problemă pleacă din faptul că ei încearcă să ascundă din ruşine sau de frica unei pedepse”.

„Tocmai pe acest fapt am mizat şi eu, că dacă copiii ascund ce se întâmplă şi ţin în ei foarte mult timp, vor ajunge treptat să nu mai aibă chef de şcoală, să se izoleze, să se simtă din ce în ce mai trişti, ajungând chiar să evite şcoala şi orice context social şi tot ce le făcea plăcere înainte”, a adăugat Raluca Simion.

Un alt voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, medicul stomatolog Oksana Maria Gavrizi, le-a vorbit copiilor despre igiena bucală şi modul în care ei se pot peria pe dinţi, deoarece fără o tehnică de periaj corectă „se vor agrava lucrurile şi vizitele la medicul stomatolog vor fi tot mai dese.

De asemenea, copiii au primit informaţii şi cu privire la postură şi au rămas surprinşi când au aflat de la profesorul de instruire clinică Gelu Costache că „posturile greşite păstrate zi de zi duc uneori la deformări şi dureri care ne transformă viaţa”.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto Credit: Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Comentarii Facebook


Știri recente