Președintele Ucrainei, binecuvântat de Patriarhul Rusiei

Patriarhul Moscovei l-a binecuvântat pe președintele ucrainean Viktor Ianukovici la începutul mandatului său, informează Interfax, citată de ‘Ziarul Lumina’. Ceremonia, desfășurată pe 25 februarie la Lavra Peșterilor din Kiev, este, probabil, și un semn al noii orientări a Ucrainei spre Rusia. Ceremonia religioasă a fost oficiată alături de Mitropolitul Vladimir, primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Patriarhia Moscovei. „Dumnezeu să vă binecuvânteze mandatul și să vă ajute să aduceți prosperitate Ucrainei”, i s-a urat președintelui. De asemenea, Patriarhul Rusiei i-a oferit în dar lui Ianukovici o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. Imediat după aceasta, președintele Ianukovici a depus jurământul de credință în Rada Supremă, Parlamentul unicameral al Ucrainei. Sosirea lui Kiril în Ucraina nu a fost văzută cu ochi buni de grupurile naționaliste, care au primit gestul ca o „supunere a Ucrainei în fața Federației Ruse”.

Invitarea unui patriarh dintr-o țară vecină, pentru a-i binecuvânta mandatul, confirmă dependența colonială a lui Ianukovici de Moscova, au declarat reprezentanții Congresului naționaliștilor din Ucraina.

Ceremonia religioasă, se mai spune, „a fost încoronarea unui vasal, o umilință pentru toată țara”. În ciuda apelurilor repetate ale Bisericii Ucrainene de a nu interpreta vizita lui Kiril într-un sens politic, evenimentul nu poate fi interpretat altfel decât ca un semn clar al apropierii Rusiei de noul lider al fostului stat satelit. Moscova a reacționat negativ la politicile prooccidentale ale fostului președinte Viktor Iușcenko, fostul conducător al Revoluției Portocalii și un opozant fervent al influenței Rusiei. Săptămâna trecută, Kremlinul și-a făcut cunoscută satisfacția provocată de alegerea noului președinte propunând lui Ianukovici să vină la Moscova cât mai curând.

Pentru a elimina îndoielile privitoare la deschiderea lui Ianukovici spre Occident, acesta și-a programat prima vizită oficială la Bruxelles, dar sosirea patriarhului rus este un semn evident al puternicei dependențe a fostului grânar al Europei de mai-marele vecin de la Răsărit. Vizita lui Kiril în Ucraina este a doua în această țară de la întronizarea sa în ianuarie 2009. Prima dintre ele, anul trecut, în august, a fost întâmpinată de numeroase proteste ale celor ce susțin independența Bisericii Kievene. În Ucraina, Biserica Ortodoxă încearcă să facă față unei situații foarte tensionate. Sunt trei Biserici care sunt ortodoxe: Biserica Ortodoxă a Ucrainei – dependentă de Patriarhia Moscovei, Biserica Ortodoxă Ucraineană – Patriarhatul Kievului și Biserica Ucraineană Autocefală.

Alegerea unui lider pro-rus ca președinte promite relansarea dialogului dintre cele trei Biserici spre o posibilă unificare.

Comentarii Facebook


Știri recente