Președintele Senatului României în mesajul adresat Patriarhului Daniel: Sunteţi Apărător al românilor ortodocşi din diaspora

Președintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis sâmbătă, 30 septembrie, un mesaj cu prilejul aniversării a zece ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Mesajul a fost prezentat de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Bucureşti, septembrie 2017

Palatul Patriarhal, Bucureşti

Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României

 

Preafericirea Voastră,

La împlinirea a 10 ani de la întronizarea ca Patriarh al României, doresc să vă transmit sub auspiciile deosebit de favorabile ale acestei sărbătoriri, felicitări şi aprecieri deosebite, în numele Senatului României şi al meu personal, pentru realizările pe care le-aţi împlinit în această perioadă.

Prin preocupare continuă, ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, şi muncă asiduă dedicate lui Dumnezeu şt semenilor, aţi iniţiat şi administraţi cu bună chiverniseală şi înţelepciune numeroase proiecte în domeniile pastoral-spiritual, cultural-misionar şi filantropic-social. Acestea încununează de o manieră meritorie aniversarea primilor zece ani de slujire patriarhală.

Sunteţi, Preafericirea Voastră, deopotrivă Păstor al dreptmăritorilor creştini din vatra strămoşească a provinciilor române şi Apărător al românilor ortodocşi care trăiesc astăzi în număr mare în diaspora (1 Petru 2:25). Prin aceste slujiri şi înalte responsabilităţi care v-au fost încredinţate odată cu însemnele patriarhale, reprezentaţi România în dialogul între Bisericile ortodoxe autocefale şi participaţi activ la întâlniri internaţionale de nivel înalt cu lideri ai altor confesiuni creştine, dedicate păcii şi bunei înţelegeri în Europa şi în întreaga lume.

Dintre realizările deosebite care poartă numeroase şi vizibile roade de la preluarea de către Preafericirea Voastră a celei mai înalte funcţii arhiereşti, aş dori să vă adresez felicitări în mod special pentru revigorarea şi reunificarea jurisdicţiilor de peste hotare ale Patriarhiei Române, în ţinuturile din vecinătatea frontierelor sau din occidentul european şi nord-atlantic, unde trăiesc, definitiv sau vremelnic, sute de mii de români.

Mulţi dintre aceştia au posibilitatea astăzi de a se bucura de grija pastorală a Bisericii Ortodoxe Române, pentru întărirea sufletească şi cultivarea statorniciei ataşamentului faţă de ţară şi valorile strămoşeşti, primind îndrumare şi sprijin de la preoţi români trimişi de Preafericirea Voastră să slujească chiar în comunităţile în care românii se află împreună cu familiile lor.

Primiţi, Preafericirea Voastră, urări de sănătate şi putere de muncă pentru a vă continua cu succes înalta misiune ce v-a fost încredinţată, asigurându-vă de întregul meu sprijin personal şi de expresia celei mai înalte consideraţii.

Călin Popescu-Tăriceanu

Comentarii Facebook


Știri recente