Președintele României, în vizită la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim

Astăzi, 2 iunie 2009, Președintele României, domnul Traian Băsescu, aflat într-o vizită oficială în Israel, a vizitat Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim. Excelența sa a fost întâmpinat de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Crețu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Domnul Președinte a fost însoțit de o delegație de înalte oficialități române, între care Ministrul de Externe, domnul Cristian Diaconescu, Ministrul Turismului, doamna Elena Udrea, și domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, Consilier de Stat pentru cultură și culte; de asemenea, din grupul președintelui a făcut parte și Ministrul israelian de Externe, domnul Avigdor Lieberman.

După un moment de rugăciune, oficiat în biserica Reprezentanței Patriarhiei Române, Părintele Ieronim Crețu a rostit un cuvânt de bun-venit înalților oaspeți. După ce a prezentat istoricul prezenței românești la Locurile Sfinte și contribuțiile pe care voievozii Țărilor Române le-au adus la consolidarea creștinismului românesc în aceste locuri, Preacuvioșia Sa a arătat importanța pe care o au Așezămintele românești din Țara Sfântă, ca „amabasade” religioase ale Ortodoxiei românești, pentru săvârșirea de Sfinte Slujbe pentru credincioșii români de aici, pentru a se ridica rugăciuni pentru întregul poporul român în aceste locuri care reprezintă „casa creștinătății”, pentru spijinirea pelerinajului românesc și pentru pregătirea cadrelor și slujitorilor de mâine ai Bisericii Ortodoxe Române, prin dezvoltarea de studii biblice, istorice și arheologice. Transmițând mesajul de salut al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Arhimandrit l-a invitat pe Președintele României să participe în viitor și la inaugurarea noului Așezământ românesc de la Ierihon, eveniment cu conotații atât bisericești, cât și naționale. Și a încheiat, spunând: „Bine ați venit, Excelența Voastră, și vă urăm succes în activitatea prezentă și viitoare care este cu vrerea Bunului Dumnezeu”.

Mulțumind pentru călduroasa primire, Președintele României a mărturisit: „Întotdeauna când merg în străinătate vreau să ajung și în bisericile care țin de Biserica Ortodoxă Română, acolo unde românii vin și, dacă i-a risipit viața, se adună măcar la slujba de duminică; căci peste tot, românii se strâng în jurul bisericii, atunci când sunt plecați în străinătate”. Apoi Domnul Traian Băsescu a vorbit despre importanța și despre roadele vizitei sale în Israel, țară care s-a aflat întotdeauna în bune relații cu statul român și în care, în prezent, locuiesc mulți români, loiali acestui stat și cu dragoste pentru țara în care s-au născut ei sau părinții lor. Și a încheiat: „Vă mulțumesc mult pentru ce faceți aici, pentru a menține aprinsă flacăra creștinismului și a Ortodoxiei, dar și pentru ce faceți pentru fiecare dintre români. Gândul că aici, în Țara Sfântă, în Orașul Sfânt, avem o biserică ne face să fim nu numai mândri, dar și convinși că suntem acolo unde trebuie, ortodocșii din România fiind reprezentați chiar în Orașul Sfânt, la fel de important ca și reprezentarea noastră pe Muntele Athos. Vă mulțumesc mult dumneavoastră și tuturor celor care slujiți Biserica Ortodoxă Română, departe de casă, dar aproape de sufletul nostru”.

La sfârșitul vizitei, salutându-i pe credincioșii români prezenți pentru a-l întâmpina, Domnul Președinte a oferit Părintelui Arhimandrit Ieronim Crețu un cadou, constând într-un Tetraevangheliar într-o ediție specială, de dimensiuni mari, cu gravuri și lucrat manual. La rândul său, Părintele Arhimandrit a dăruit Președintelui României o reprezentare a stelei de la Betleem, lucrată în sidef, care poartă binecunoscuta inscripție în limba latină: „Hic de Virgine Maria Iesus Christus natus est”.

Plecând de la Reprezentanța Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Președintele României și însoțitorii săi s-au deplasat pentru a vizita și a se închina la Sfântul Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos.

Ilie Chișcari

Corespondent BASILICA la Ierusalim

Comentarii Facebook


Știri recente