Preşedintele Greciei îl elogiază pe Sf. Dimitrie: Este unul dintre sfinţii militari care şi-au mărturisit credinţa

La manifestările religioase dedicate Tesalonicului, oraş ocrotit de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preşedintele Greciei a elogiat sacrificiul marelui martir creştin pentru credinţa în Hristos.

„Este unul dintre sfinţii militari şi purtători de biruinţă care și-au mărturisit credința, precum Sfinţii Gheorghe, Teodor Tiron și Teodor Stratilat, ca să mă refer la cei mai cunoscuţi, dar și o femeie, Sfânta Teodora din Vasta, care s-a îmbrăcat bărbăteşte, a luptat ca un bărbat și a fost ucisă ca un bărbat”, a spus Ekaterini Sakellaropoulou în cuvântul rostit luni, 26 octombrie, la Tesalonic.

Seful statului s-a arătat foarte ataşat de oraşul care a aniversat 108 ani de la eliberarea de sub ocupație otomană. În anul 1912, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, armata greacă a acceptat predarea garnizoanei otomane în orașul Salonic.

Preşedintele Greciei a asistat la Te Deum-ul oficiat în biserica mucenicului Dimitrie din oraşul grec, slujbă prezidată de Mitropolitul Antim de Tesalonic.

În proximitatea bisericii, imediat după slujbă a avut loc o ceremonie militară în cinstea sărbătorii oraşului Tesalonic.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în secolele 3-4 și a fost fiul conducătorului oraşului Tesalonic. Este sărbătorit de Biserică în data de 26 octombrie, iar în icoane este reprezentat îmbrăcat în haine militare și cu o suliță în mână, armă prin care a suferit martiriul.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de mai mulţi ierarhi ai Bisericii Greciei. Foto credit: Mitropolia de Lagada.
Mitropolitul Antim de Tesalonic aducând cinstire moaştelor Sfântului Dimitrie. Foto credit: Mitropolia de Lagada.
Preşedintele Greciei în Biserica închinată Sfântului Dimitrie din Tesalonic. Foto credit: Mitropolia de Lagada.
Şeful statului a primit binecuvântarea ierarhilor Bisericii Greciei. Foto credit: Mitropolia de Lagada.

Sursă foto: protagon.gr

Comentarii Facebook


Știri recente