Președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, distins de Mitropolia Basarabiei

Președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Anatol Petrencu, a fost distins marți de Mitropolia Basarabiei cu Ordinul „Sfântul Voivod Ștefan cel Mare” gradul III.

Ordinul a fost înmânat de Preotul Maxim Melinti, Consilier Cultural al Mitropoliei Basarabiei, la Ședința festivă dedicată Zilei profesionale a Istoricului.

La eveniment au participat Adriana Cazacu, Secretar de Stat al Ministerului Educației și Cercetării; prof. univ. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova; Ion Hadârcă, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei; prof. univ. Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei; Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ universitar și preuniversitar.

Delegat de Mitropolitul Petru, Părintele consilier a adresat un mesaj de felicitare istoricilor, cercetătorilor și cadrelor didactice: „Nădăjduim că împreună vom promova istoria și spiritualitatea ortodoxă românească din Basarabia, vom restabili adevărul istoric și vom valorifica patrimoniul cultural și eclesiastic din țara noastră”.

Asociația Istoricilor din Republica Moldova a oferit diplome de merit și distincții istoricilor pentru contribuțiile lor semnificative la studierea, cercetarea și promovarea istoriei naționale. Printre cei premiați s-au numărat și doi preoți ai Mitropoliei Basarabiei: Pr. Dr. Maxim Melinti și Pr. Dr. Viorel Cojocaru.

Foto credit: Muzeul Național de Istorie a Moldovei


Știri recente