Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei și Ministrul Culturii, Natalia Intotero, au vorbit joi, la Deva, în deschiderea Conferinței Internaționale „Între local și european. 240 de ani de la martirajul lui Horea, Cloșca și Crișan”.
Evenimentul inaugural a avut loc la Teatrul de Artă Deva, în prezența reprezentanților autorităților județene și locale, a oamenilor de cultură și a publicului interesat.
O epopee românească

Horea „nu e ca persoană singulară un om mare, el e mare prin masa țărănească pe care a simbolizat-o, dar nu s-a situat niciodată deasupra masei, ci s-a confundat cu ea”, a explicat Președintele Academiei Române.
El a citat din cartea dedicată Răscoalei lui Horea de David Prodan: „Horea crește în mărime nu înălțându-l deasupra masei, ci confundându-l cu ea. Crește prin perfectă identificare cu masa, crește nu prin singularizare, ci prin multiplicare. Așa și-a putut juca și și-a jucat autentic rolul de cap necontestat al răscoalei, așa a putut deveni simbolul ei mobilizator”.
„Răscoala lui Horea a devenit o epopee românească, a fost calea țărănească de eliberare a iobagilor și, cum vă spun, că iobagii reprezentau ca țărani o mare parte din populația de atunci, a fost și simbolul eliberării românilor”, a spus acad. Ioan-Aurel Pop. „Horea a vrut să-i ridice pe români la demnitate și, pentru o clipă, a reușit.”
„Proiectul acesta de libertate, adică de țară românească, a reușit până la urmă, în perioada 1848-1918, când am făcut ceea ce visaseră și Horea și oamenii lui, reușind să ducem la bun sfârșit unicul proiect de țară pe care l-am înfăptuit până acum, Statul Național Unitar.”
PS Nestor: Modele pentru conducători

Preasfințitul Părinte Nestor a subliniat trei aspecte comune sfinților martiri ai Bisericii și eroilor neamului românesc: „Înainte de toate, capacitatea de jertfă pentru binele comun, care izvorăște dintr-o dragoste nemărginită pentru comunitate, o dragoste capabilă să meargă până la jertfa supremă, până la martiriu”, a spus el.
Înfrângerea eroilor de către autoritatea agresivă „a devenit peste veacuri nu doar o biruință, ci și o îmbogățire cu un rod care, iată, peste veacuri, devine model și exemplu, după cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos care ne spune că bobul de grâu, dacă nu va muri, nu va putea rodi însutit și înmiit”, a adăugat ierarhul.
„În al treilea rând, cred că eroii neamului nostru românesc, printre care omagiem pe Horea, Cloșca și Crișan, sunt cei care peste ani devin modele atât pentru conducători, cât și pentru popor.”
Cetățeni de onoare ai județului

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a amintit că Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați de Parlamentul României Eroi ai Națiunii Române, iar anul acesta, la inițiativa Academiei Române și a Academiei Rep. Moldova, în Parlament se lucrează la declararea anului 2025 drept Anul Cultural Mihai Eminescu.
În cadrul ceremoniei inaugurale, acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, au primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Hunedoara.
„Această conferință este, pentru noi, mai mult decât un eveniment academic. Este un act de recunoștință. Este un gest de reverență în fața acelor suflete mari care, în tăcerea unor vremuri crude, au ridicat vocea unui popor întreg”, a spus Laurențiu Nistor, Președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Evenimentul s-a încheiat cu un concert susținut de interpreta Oana Lianu, doctor în muzică și Ambasador cultural al României in lume.
Lucrările continuă
Lucrările conferinței se desfășoară în zilele de 22 și 23 mai, cu accesul liber al publicului, la sediul Consiliului Județean Hunedoara și la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”.
Participă istorici din Franța, Germania, Republica Moldova, România, Serbia, SUA și Ungaria. Toate comunicările vor fi publicate ulterior într-un volum.
În cadrul evenimentului vor fi lansate volumele „Răscoala lui Horea” de David Prodan (Ed. Școala Ardeleană) și „Izvoarele răscoalei lui Horea. Seria A Diplomataria, vol. XII/1, Documentele comisiei de anchetă Iankovich” (Ed. Academiei Române).
Conferința este organizată de Consiliul Județean Hunedoara, Institutul de Istorie „George Barițiu” al filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române, și Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” din Deva.
Sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului (tablou de Ilie Chidu din colecția Muzeului Național Brukenthal)