Președinta Maltei, Myriam Spiteri Debono, s-a întâlnit cu parohul român din Valletta

Părintele Alexandru-George Popescu, parohul comunității românești din Valletta, a fost primit miercuri de Excelența Sa Myriam Spiteri Debono, Președinta Maltei, la Palatul Prezidențial San Anton.

Președinta a acceptat invitația de a participa la aniversarea de un deceniu a Parohiei Ortodoxe Române din Valletta, care va fi sărbătorită printr-o slujbă oficiată de Episcopul Siluan al Italiei în data de 29 septembrie 2024.

Parohul român i-a oferit președintei o icoană cu reprezentarea Sf. Gheorghe, la care Excelența Sa a mărturisit că are evlavie.

„Anul acesta, sub patronajul Doamnei Președinte, copiii din comunitatea noastră vor susține câteva concerte de colinde la mai multe școli din Malta”, transmite, pentru Basilica.ro, Părintele Paroh Alexandru-George Popescu.

Deoarece copiii români obișnuiesc să colinde familia prezidențială a Maltei de Crăciun, anul acesta au fost invitați să cânte colinde pentru întregul staff al Președinției în Capela Rusă a Palatului Prezidențial.

Capela Palatului Prezidențial din Valetta, locul unde s-au rugat cândva Regină Maria și mama ei, Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei. Foto: Parohia Valletta

Capela a servit cândva ca lăcaș de rugăciune pentru Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei și fiica ei, viitoarea Regină Maria a României.

Ducele Alfred de Saxa-Coburg și Gotha, Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei și cele patru fiice ale lor – viitoarea Regină Maria a României, Beatrice, Alexandra și Victoria Melita – la Palatul San Anton din Valletta, Malta (circa 1892). Sursa foto: Historia.ro

Regina Maria, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, a ajuns prima dată în Malta când avea 11 ani. În „Povestea vieții mele”, suverana numește Malta „raiul copilăriei noastre” și Palatul San Anton „locaș iubit”.

Comunitatea românilor din Malta

Relația comunității ortodoxe române din Malta cu instituția prezidențială este deosebită: copiii din parohie au cântat deja de două ori colinde la Palatul Prezidențial, în limbile română, malteză și engleză.

Anul trecut, fostul Președinte George Vella și Prima Doamnă Miriam Vella au participat la Vecernia Învierii oficiată la biserica românească din Valletta.

Corul de copii al parohiei ortodoxe românești din Valletta l-a colindat pe fostul Președintele Maltei joi, 22 decembrie 2022. Sursa foto: Theofania.ro

Fostul președinte a afirmat în mod repetat că românii sunt un exemplu de integrare în societatea malteză.

În Malta există 2.300 de români rezidenți, dar și mulți care pleacă și vin ca muncitori temporari, explică Părintele Alexandru-George Popescu: „Noi avem și 500 de basarabeni în comunitate. Mai avem convertiți maltezi, polonezi, nemți. Slujbele se fac bilingv, în română și în engleză. Uneori, cu câteva ectenii și în slavonă.”

Biserica românilor ortodocși din Capitala Maltei a fost primită în comodat cu titlu gratuit de la Arhiepiscopia Romano-Catolică locală. „Ne ajută foarte mult”, spune parohul din Valletta. „De asemenea, Excelența Sa Lino Bianco, fostul ambasador al Maltei în România, a fost un sprijin prețios pentru comunitatea de români în Malta.”

Despre Malta

Vedere din Valletta, Malta. Foto: Wikimedia Commons / Olga Prystai

In Faptele Apostolilor (cap. 28), Malta este menționată când corabia Sf. Ap. Pavel a naufragiat pe insulă. Scriptura afirmă că locuitorii „arătau o deosebită omenie”, iar Apostolul Neamurilor a făcut minuni în acest ținut.

„Pelerinii care aleg Malta vor găsi 365 de biserici, o icoană pictată de Sf. Ap. Luca, mâna dreaptă a Sf. Ap. Pavel, catacombele Sf. Ap. Pavel și ale Sf. Agata și o parte din coloneta de la Roma unde a fost decapitat Sf. Ap. Pavel”, spune parohul român din Valletta.

Parohia Ortodoxă Română Valletta, cu hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, este găzduită de Biserica St. Rocco de pe via St.Ursula. Uneori, Părintele Alexandru-George Popescu mai slujește și la S. Enrico Mizzi, Ir-Rabat (Victoria), pe Insula Gozo.

Pagina de Facebook a comunității se găsește aici.

Foto credit: Facebook / Popescu George-Alexandru

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…