Preotul și filosoful Theodor Damian a primit titlul de Doctor Honoris Causa

Preotul, poetul şi cadrul didactic universitar Theodor Damian a primit marți, 22 martie 2016, titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universității Bioterra din București. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis felicitările Sale și l-a îndemnat pe filosoful și teologul Theodor Damian să continue activitatea pastoral misionară pentru românii din Diaspora.

O personalitate recunoscută care transmite lumină românilor din diaspora

În semn de apreciere și recunoștință, la eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Teolog și filosof, o personalitate recunoscută care, într-adevăr, face lumină printre românii din America și, de acolo, de la New York, poposește aici aducând opera sa, aducând cu personalitatea sa această demnitate românească”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Titlul acordat este validarea unității noastre de credință

Părintele Damian a spus că acest titlu este o confirmare a activității sale teologice, științifice și misionare.

Validarea care s-a petrecut aici, într-un fel, este validarea unității noastre de credință în valorile culturii și spiritualității pur românești acolo departe de țară. Este important pentru unul plecat de aproape 30 de ani, ca să aibă o confirmare a muncii, în cazul meu peste ocean, în comunitatea românească din New York, în special, din America, în general”, a spus pr. prof. univ. dr. Theodor Damian, Colegiul metropolitan din New York.

Promotor al spiritualității ortodoxe românești

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh a fost transmis de pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, coleg la seminar cu părintele Damian.

Am transmis din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Daniel, un mesaj de felicitare și de binecuvântare pentru acest moment dar și pentru activitatea pe care Preacucernicia sa o depune în diaspora românească, în calitate de slujitor al altarului, dar și de promotor al spiritualității ortodoxe românești”, a precizat pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București.

O stea la constelația de personalități

Prof. univ. dr. Ioan Gâf-Deac, Președintele Senatului Universității Bioterra a subliniat activitatea didactică a profesorului Damian, și importanța ei pentru comunitatea academică. „Aceștia sunt cei care merită tot respectul nostru, astăzi sperăm să mai adăugăm o floare sau o stea la constelația aceasta de personalități pe care noi le apreciem atât de mult și care lucrează spre binele mediului academic general românesc”, a spus prof. univ. dr. Ioan Gâf-Deac, Președintele Senatului Universității Bioterra.

La ceremonia de acordare a titlului onorific au fost prezenți teologi, profesori universitari, poeți, ziariști și cadre didactice.

***

Theodor Damian – date biografice și publicații

Theodor Damian s-a născut la 28 decembrie 1951, la Botoșani . Este absolvent al Institutului Teologic București cu un Master și un Doctorat în Teologie (Fordham University, New York, 1993; și Universitatea București, 1999) s-a stabilit în 1988 în Statele Unite, unde a fondat Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă cu parohia ortodoxă română „Sf. Ap. Petru și Pavel”, Astoria, New York și Cenaclul literar „M. Eminescu” din New York, toate în 1993. Din 1996 publică o revistă bilingvă, română/engleză: „Lumină lină, Revistă de spiritualitate și cultură românească. Este autorul a numeroase lucrări teologice și literare. Poet, teolog, profesor universitar, eseist de factură creștin-ortodoxă, important promotor cultural, editor. Câteva din publicațiile sale teologice sunt: Introducere în istoria creștinismului. Primul mileniu, Răsăritul cel de sus: De la Naștere la Înviere, Lumea Credinței, București, Implicațiile spirituale ale teologiei icoanei. Volumele de critică literară și eseuri sunt:Trăirea în Cuvânt (interviuri), Filosofie și literatură: O hermeneutică a provocării metafizice, Roua cărților. O hermeneutică teologică în context literar, eseuri, Pasiunea textului. Cărțile de poezie Apofaze, Semnul Isar, Shenja e Isarit traducere în albaneză de Baki Ymeri, Prayers in Hell, The Isar Sign, Exerciții de înviere, Stihiri cu stânjenei, Semnul Isar, Nemitarnice, Poesías, Ispita rănii, poezii, Calea Împărăției (bilingv), Rugăciuni în Infern.

A publicat peste 500 de studii, eseuri, recenzii, articole în cărți, ziare și reviste academice și literare. A participat și prezentat comunicări științifice la peste 100 congrese internaționale din S.U.A., Cipru, Finlanda, Romania, Japonia, Malta, Polonia, Grecia și a organizat și prezidat peste 70 dintre ele.

Comentarii Facebook


Știri recente