Preotul Răzvan Ionescu din Paris a oferit un interviu revistei Formula AS în care vorbește despre realitatea vieții spirituale a românilor din diaspora, despre misiune și identitate națională.
Preotul respinge ideea de „țară străină” și vorbește despre un „acasă extins” și un „acasă esențial”.
„Vedeți, iar spuneți cuvântul acasă! Eu acasă sunt aici, unde mă vrea Dumnezeu, este locul unde Dumnezeu mă cheamă să fiu în legătură cu aproapele meu. E un acasă esențial, care e unde îmi desfășor existența, și un acasă extins, oriunde mă întâlnesc cu oameni, și cu cei dragi, și cu cei cu care fac cunoștință și unde se exercită lucrarea mea, fie aici în Franța, fie în România, fie în alte țări”.
Clericul spune că în diaspora lucrurile se trăiesc de multe ori mai profund și mai autentic.
„E o senzație incredibilă să te întâmpine oamenii cu căldură sufletească și cu drag, să te cunoască de pe diversele intervenții petrecute de-a lungul anilor și să aibă o disponibilitate de a te primi în sufletul lor, de îndată ce te întâlnești cu ei”.
„Acasă este locul unde mă vrea Dumnezeu, astfel încât să fac lucrarea Lui, și locul acesta se umple cu oameni concreți, cu posibilități, cu minuni, cu descoperiri, cu viață. Așa se realizează o comunitate care nu mai este circumscrisă geografic, căci în inima ta pot să încapă mulți, zeci, mii, sute de mii de oameni, pot să fie de peste tot cei cu care ai o intersectare în Dumnezeu și ai o legătură de suflet”.
Nu aș accepta expresia țară străină
Fără să aibă „pretenția că acoperă toate realitățile”, preotul își prezintă în continuare mărturia personală:
„Întâi de toate, nu aș accepta expresia țară străină, pentru că rostul nostru acum este aici. Eu vin des în România, cu mult drag, și nu s-au redus cu nimic legăturile mele cu oamenii și cu spiritul locului, însă știu că lucrarea și bunăvoirea lui Dumnezeu spre mine este să fiu aici. România nu este numai în interiorul granițelor ei.
În același timp, părintele Răzvan Ionescu subliniază că „avem niște atuuri formidabile în România” dar „trebuie să avem grijă de o adevărată transmitere a esențialului, până la urmă, care ține de neamul nostru”.
„Sunt niște valori atât de adânci, atât de frumoase, atât de nobile, care nu trebuie să se lase îngustate nici de bădărănia actuală, nici de răutatea oamenilor, nici de setea excesivă pentru parvenirea financiară. În neamul nostru au existat oameni de valoare și există și la ora actuală, există noblețe intelectuală, noblețe sufletească, există chipuri luminoase, lăuntrice, care au ceva de transmis generațiilor viitoare”.
„Eu nu văd nicidecum ca pe o virtute faptul că sunt români plecați pretutindeni și că unii dintre ei își fac un mediu nou, uitând de rădăcinile lor. Asta nu poate să fie o virtute. Virtute este faptul de a-L trăi pe Dumnezeu oriunde ești și de a trăi umanitatea ta de așa manieră, încât să nu stingi legăturile de suflet și de rădăcini cu cineva, ci să înflorești lucrurile acestea și să rodești și pentru locul care te-a primit, și pentru locul care te-a dat”, mai explică Pr. Răzvan Ionescu.
Citește interviul integral.
Părintele Răzvan Andrei Ionescu slujește la Parohia „Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva”, găzduită de biserica Saint Sulpice din Paris. De asemenea, preotul este și prodecan al Centrului Ortodox de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae”, din capitala Franței.
Foto credit: Formula AS