Preotul nu se mântuiește singur, ci împreună cu cei pe care îi păstorește, spune Patriarhul Daniel

Vorbindu-le despre misiunea preotului, Patriarhul Daniel le-a atras atenția celor cinci duhovnici hirotesiți miercuri că nu se mai pot mântui singuri, ci numai împreună cu cei pe care îi păstoresc și de care sunt responsabili.

„Trebuie să-i însoțim cu rugăciunea pe fiii și fiicele duhovnicești. Nu e suficient să dăm sfaturi bune, ci trebuie să ajutăm cu rugăciunea pe toți cei care se spovedesc la noi ca să poată pune în practică ceea ce le recomandăm”, a spus Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a adăugat că și credincioșii trebuie să-i pomenească în rugăciune pe duhovnicii lor:

„Iar fiii și fiicele duhovnicești trebuie să se roage pentru ca Dumnezeu să-i dăruiască înțelepciune și luminare duhovnicului să găsească cea mai bună cale pentru mântuirea lor”.

Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel oficiază hirotesii în duhovnic. Foto: ZL

În același context, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că slujirea de părinte duhovnicesc este o „lucrare dinamică” și presupune „o grijă deosebită”.

„Această paternitate spirituală se referă la o lucrare de creștere duhovnicească a celor care sunt fii și fiice duhovnicești ale unui duhovnic. Este o slujire nu doar de iertare a păcatelor în mod automat, ci însoțită de rugăciune și de sfătuire a celor care doresc să pună început bun”.

Amintind Canonul 102 de la Sinodul 5-6 Ecumenic (Sinodul Trulan, 692), Părintele Patriarh a evidențiat în continuare că „duhovnicul trebuie să fie ca un medic”:

„Nu doar judecător și iertător, ci și vindecător de suflete care știe să folosească și medicamente amare și dulci și asprime și pogorământ și să aplice înțelept rânduielile canonice, ca să nu-l ducă pe cel care se spovedește nici la nepăsare prin prea multă îngăduință, nici la disperare prin prea multă asprime”.

Patriarhul Daniel
Cei cinci preoți hirotesiți duhovnici de Patriarhul Daniel în 20.06.2018. Foto: ZL

Hirotesiile celor cinci preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor au fost oficiate de Preafericirea Sa în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente