Preotul mărturisitor Alexandru Baba a fost evocat la Simionești

Pr. ALexandru Baba evocat la Simioneşti (2)

Creștinii parohiei bistrițene Simionești l-au evocat duminică pe unul dintre preoții comunității, plecat la Domnul în urmă cu cincizeci de ani. Pr. Alexandru Baba a fost protopop de Alba Iulia 27 de ani, iar din 1940 până în 1945, Vicar eparhial. La eveniment a fost prezent Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Ierarhul a fost întâmpinat de cler și credincioși începând cu ora 9:20, iar apoi a sfințit noul iconostas al bisericii. De la ora 10:00, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica parohială.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit omilia intitulată „Comoară în cer”, informează Radio Renaşterea.

Pornind de la textul scripturistic, care prezintă un dregător preocupat de cele veșnice, Părintele Mitropolit Andrei a evidenţiat că bogăția nu reprezintă un păcat, dar este o mare ispită pentru fiecare om deoarece fiind legat de bogățiile sale, greu se dedică preocupărilor spirituale.

Așa se întâmpla și cu bogatul din Evanghelia de astăzi. Bogăția lui nu era un păcat, dar era o mare ispită, pentru că era tentat să se creadă stăpânul averilor sale. Ori Domnul Hristos ne învață, și apoi sfinții Lui, că noi nu suntem decât administratorii averilor noastre, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Parastas în memoria preotului mărturisitor Alexandru Baba, care a slujit în ultimii ani din viață în parohia Simionești.

În cuvântul rostit cu acest prilej, preotul paroh Paul Marian a evocat personalitatea părintelui Alexandru și a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest eveniment al comunității:

Părintele Alexandru Baba a avut o contribuție deosebită la răspândirea credinței noastre ortodoxe. A fost un mare apărător al credinței și al neamului nostru și a trecut prin momente foarte grele în viața sa. În 1948, sistemul ateist ajuns la putere, l-a condamnat la închisoare pentru această contribuție a sa, a spus preotul paroh Paul Marian, de la Parohia Simionești, Protopopiatul Bistrița.

Pentru întreaga activitate desfășurată în comunitatea încredințată spre păstorire, părintele Paul Marian a fost hirotesit iconom.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente